«Μπρα ντε φερ» Ένωσης Γονέων με Δήμο Ιωαννιτών για το ΣΑΠ!

on .

PALIO XATZHKOSTA KTHRIO

• Τελειωμό δεν έχουν οι στεγαστικές περιπέτειες του Ειδικού Σχολείου Ιωαννίνων που, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, από τη νέα σχολική χρονιά θα μεταφερθεί από το συγκρότημα της ΕΛΕΠΑΠ όπου φιλοξενούνταν τα τελευταία χρόνια, σε λυόμενο κτίριο του παλιού «Χατζηκώστα» μαζί με τα δύο Νηπιαγωγεία που στεγάζονται σήμερα στο κτίριο της Παπαζόγλειου Σχολής.
Η λύση του παλιού Νοσοκομείου δεν είναι η καλύτερη δυνατή για το Ειδικό Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο (ΣΑΠ), ωστόσο, είναι εκείνη που προκρίθηκε από τους ιθύνοντες, αν και ακόμα μάλλον είναι… μετέωρη!
Στο θέμα της μεταστέγασης του ΣΑΠ επανήλθε χθες η Ένωση Γονέων Μαθητών Δήμου Ιωαννιτών βάλλοντας αδιακρίτως κατά πάντων, ακόμη και της ΕΛΕΠΑΠ (!) για τον χειρισμό του θέματος. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να κάνει λόγο για πρόθεση κατάργησής του, κάτι για το οποίο δεν έχει υπάρξει καμία ένδειξη, ενώ επιτέθηκε στον Δήμο προσάπτοντάς του αδιαφορία για τις δημόσιες δομές εκπαίδευσης της πόλης. Ιδιαίτερα σκληρή ήταν η απάντηση του Δήμου, που χαρακτήρισε την Ένωση όργανο πολιτικής προπαγάνδας, υπενθυμίζοντας και τη δική της αρνητική εμπλοκή στο θέμα μετακίνησης του ΣΑΠ.
Η Ένωση Γονέων
Για προσπάθεια απαξίωσης του Ειδικού Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων και εμπαιγμό γονέων και εκπαιδευτικών τα τελευταία τρία χρόνια κάνει λόγο στην χθεσινή της ανακοίνωση η Ένωση Γονέων δείχνοντας ως υπαίτιους κυριολεκτικά τους πάντες, δηλαδή Περιφέρεια Ηπείρου, Δήμο Ιωαννιτών, Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Δ/νση Πρωτοβάθμιας.
Όπως αναφέρει, στόχος των εμπλεκόμενων φορέων είναι το κλείσιμο της συγκεκριμένης δομής, τονίζοντας πως η επικείμενη «έξωση» από την ΕΛΕΠΑΠ και ο περιορισμός των χώρων του αποτρέπουν τους νέους γονείς από το να εγγράψουν τα παιδιά τους στο ΣΑΠ και αυτό μένει σιγά – σιγά με λίγους μαθητές. Παράλληλα, σημειώνει πως πολιτική της Κυβέρνησης είναι η «συμπερίληψη» που θέλει όλα τα παιδιά με ειδικές ανάγκες στα γενικά σχολεία.
Ευκαιρίας δοθείσης, η Ένωση Γονέων εξαπολύει επίθεση στον Δήμο Ιωαννιτών τονίζοντας πως τα τελευταία χρόνια έχει αφήσει τις δημόσιες δομές εκπαίδευση στο έλεος της κρίσης και της υποχρηματοδότησης και δεν έχει κάνει το παραμικρό για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος των σχολείων. Ενδεικτικά δε αναφέρει ότι «γενικά σχολεία της πόλης έχουν μετατρέψει βοηθητικούς χώρους σε αίθουσες διδασκαλίας»! Και καταλήγει απαιτώντας να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες ανέγερσης των κτιρίων στο παλιό «Χατζηκώστα».
Σκληρή απάντηση
Στην απάντησή του ο Δήμος Ιωαννιτών χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα έναντι της Ένωσης Γονέων, τονίζοντας πως «ακροβατεί επικίνδυνα μεταξύ της ανακρίβειας και του ωμού ψέματος». Τη χαρακτηρίζει δε, όργανο πολιτικής προπαγάνδας που κινείται με βάση συγκεκριμένο πολιτικό συμφέρον αντί του συμφέροντος των μαθητών της πόλης.
Ο Δήμος διευκρινίζει ότι το ζήτημα στέγασης του ΣΑΠ ήλθε σε γνώση του τον Φεβρουάριο του 2017 κι όχι εδώ και τρία χρόνια, όπως αναφέρει η Ένωση, «η οποία μάλιστα φτάνει σε σημείο να απαξιώνει την πολυετή και αναγνωρισμένη από όλους προσφορά της ΕΛΕΠΑΠ και Μέριμνας, ταυτίζοντάς τες με επιχειρήσεις, ξεχνώντας εσκεμμένα το κοινωνικό τους έργο», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.
Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι η Ένωση έχει αρνηθεί όλες τις εναλλακτικές λύσεις που έχει προτείνει ο Δήμος για την μεταστέγαση των δύο σχολείων και επιμένει μονάχα στο χώρο του παλιού «Χατζηκώστα». Όπως αναφέρει, «αν ενδιαφερόταν τόσο να βρεθεί λύση δε θα απέρριπτε ελαφρά τη καρδία όλες τις εναλλακτικές επιλογές που δόθηκαν από το Δήμο, δύο μάλιστα σε σχολικά κτίρια έτοιμα, τα οποία με ελάχιστες παρεμβάσεις θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν και τα ζητήματα προσβασιμότητας και δεν θα επέμενε στην πρόταση που οριακά μπορεί να χωρέσει και τα τέσσερα σχολεία (δύο νηπιαγωγεία της Παπαζόγλειου και δύο σχολεία ΣΑΠ), σε βάρος όμως της καθημερινότητας όλων των μαθητών»!
Καταλήγοντας, ο Δήμος καλεί την Ένωση Γονέων «να σταματήσει τις κατευθυνόμενες παρεμβάσεις της, χρησιμοποιώντας τα προβλήματα των παιδιών με αναπηρία και την αγωνία των γονιών τους για πολιτικές σκοπιμότητες κι ας προσπαθήσει έστω και τώρα να συμβάλει δημιουργικά στην εύρεση της καλύτερης λύσης για την μεταστέγαση των δύο σχολείων».

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ