Εισαγωγή επικίνδυνων εντομοκτόνων από Αλβανία

on .

KAKABIA TELWNEIO

• Μετά το εμπόριο ναρκωτικών, όπλων κλπ, το Αλβανικό «δαιμόνιο»,  φαίνεται ότι δοκιμάζει και μια άλλη «εξαγωγική» επιχείρηση προς την Ελλάδα: Τα φυτοπροστατευτικά φάρμακα (εντομοκτόνα).
Επιτήδειοι εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι τα φυτοφάρμακα είναι ακριβά στην Ελλάδα, κυρίως όμως υπόκεινται σε αυστηρούς ευρωπαϊκούς περιορισμούς ως προς τη σύνθεση και τη χρήση τους, επιχειρούν- ως φαίνεται- να εισάγουν Αλβανικά «υποκατάστατα», που ωστόσο περιέχουν ουσίες που κρίνονται επικίνδυνες για τη δημόσια Υγεία. Στο παρελθόν, η διακίνηση ενδεχομένως να γινόταν σε μικρές ποσότητες και κυρίως από Αλβανούς που διαμένουν στην Ελλάδα και έχουν μικρούς κήπους.  Ορισμένοι μάλιστα είχαν εντοπιστεί στα Ελληνικά τελωνεία.
Από τις μικροποσότητες, φτάσαμε πλέον στην απόπειρα εισαγωγής ολοκλήρου φορτίου. Τελωνειακοί στην Κακαβιά, εντόπισαν παρτίδα 788 συσκευασιών με παράνομο φυτοπροστατευτικό προϊόν (εντομοκτόνο) με απαγορευμένη δραστική ουσία, που κρίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνη για τη δημόσια Υγεία. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Διευθύντριας του Τελωνείου κ. Μαρίας Καρανίκα, τα εμπορεύματα κατασχέθηκαν και επιβλήθηκαν πολλαπλά τέλη λαθρεμπορίας, που ελπίζεται να συνετίσουν και άλλους επίδοξους «εισαγωγείς» και συναλλασσόμενους εντός Ελλάδος.
Επίσης οι τελωνειακοί εντόπισαν Αλβανό, να έχει στην κατοχή του 55.000 ευρώ σε μετρητά, που ήθελε να μεταφέρει στην χώρα του, χωρίς να υποβάλλει την απαιτούμενη δήλωση περί ρευστών διαθεσίμων στο Τελωνείο. σε βάρος του επεβλήθη το προβλεπόμενο πρόστιμο του 25%, το οποίο και εισπράχθηκε.