Άστεγοι 30 συνάνθρωποί μας στα Γιάννενα ζουν στο δρόμο ή σε δομές

on .

ASTEGOS

• Όσο η οικονομική κρίση δεν αφήνει τους Έλληνες να… σηκώσουν κεφάλι και να καταφέρουν να ορθοποδήσουν, τόσο η εικόνα συνανθρώπων μας να ψάχνουν στους κάδους απορριμμάτων ή ακόμη και να κοιμούνται στο δρόμο, θα μας γίνεται, δυστυχώς, πιο οικεία!
Εν έτει 2018, κι όμως υπάρχουν συμπολίτες που δεν έχουν ούτε… κεραμίδι για να βάλουν το κεφάλι τους από κάτω. Κι αν μέχρι πριν λίγα χρόνια άστεγους θα μπορούσε να δει κανείς μόνο στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη, τα χρόνια της κρίσης παρόμοιες εικόνες βλέπει και στην περιφέρεια.
Η θλιβερή αυτή πραγματικότητα καταγράφηκε σε πιλοτική έρευνα – απογραφή αστέγων σε επτά μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και στα Γιάννενα, η οποία παρουσιάστηκε χθες από την αναπλ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου. Συνολικά, η έρευνα εντόπισε 1.645 άτομα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά, Ηράκλειο, Γιάννενα, Τρίκαλα και Νέα Ιωνία.
Στα Γιάννενα
Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα που πραγματοποίησε τον Μάιο το Πάντειο και το Πανεπιστήμιο Κρήτης υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας, στα Γιάννενα καταγράφηκαν συνολικά 30 άτομα που ζουν είτε στο δρόμο (12) είτε σε ενδιάμεση κατάσταση (9), είτε σε δομές (9).
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι απαντήσεις που έδωσαν σε διάφορες ερωτήσεις, όπως στο «πού θα μείνετε απόψε», στα Γιάννενα απάντησαν όλοι «στην ύπαιθρο», ενώ πολλοί δεν έμεναν για πρώτη φορά στο δρόμο.
Από την έρευνα προκύπτει ακόμη ότι όλοι πριν μείνουν στο δρόμο νοίκιαζαν σπίτι, ήταν δηλαδή άνθρωποι νοικοκυραίοι, που η κρίση τους τσάκισε οικονομικά, σε τέτοιο σημείο που να μην είναι σε θέση να ανταπεξέρχονται ούτε στα απολύτως βασικά, που είναι η εξασφάλιση στέγης. Η πλειοψηφία είναι άνδρες, όλοι τους είχαν ελληνική υπηκοότητα, ενώ η ηλικία τους ποικίλει.
Οι βασικοί πυλώνες
Στο μεταξύ, τους βασικούς πυλώνες της Εθνικής Στρατηγικής για τους αστέγους ανέπτυξε χθες η Θεανώ Φωτίου, αναφερόμενη στους άμεσους στόχους που είναι:
- Αποτύπωση του φαινομένου με επιστημονικό, έγκυρο τρόπο και ενιαία μεθοδολογία.
- Κωδικοποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας και επεξεργασία προτάσεων βελτίωσης του θεσμικού πλαισίου. Οι προτάσεις θα παρουσιαστούν το φθινόπωρο.
- Σύσταση διυπουργικού οργάνου που θα χαράσσει την πολιτική για τους αστέγους, εντός του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής, υπό την Αντιπροεδρία. Θα μετέχουν τα Υπουργεία Εργασίας, Εσωτερικών, Υγείας, Μεταναστευτικής Πολιτικής, Οικονομίας και Οικονομικών.
-  Δημιουργία μόνιμου ψηφιακού μηχανισμού παρακολούθησης της αστεγίας που θα λειτουργεί εντός του πλαισίου του Εθνικού Μηχανισμού για την κοινωνική ένταξη και συνοχή, με στόχο τη διασύνδεση και τον συντονισμό όλων των φορέων που εργάζονται για τους αστέγους.
- Δημιουργία δεικτών για την παρακολούθηση του φαινομένου και ορισμός ποσοτικών στόχων μείωσης ανά έτος.
Η κα Φωτίου αναφέρθηκε και στις δράσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί, όπως η χρηματοδότηση νέων δομών αλλά και τη βελτίωση υφιστάμενων, στη φροντίδα εν κινήσει, την ένταξη αστέγων στο ΚΕΑ, στο πρόγραμμα «Στέγη και Εργασία», το επίδομα στέγασης και ενοικίου.