Ενταφιάστηκαν στους Βουλιαράτες τα οστά 100 Ελλήνων στρατιωτών

on .

• Σε κλίμα συγκίνησης ενταφιάστηκαν στους Βουλιαράτες, τα οστά των πρώτων 100 Ελλήνων στρατιωτών που εκτάφησαν πρόσφατα στην περιοχή Ντραγκότι Τεπελενίου.
Στο ναΐδριο της Παναγίας εψάλη από το Μητροπολίτη Αργυροκάστρου Δημήτριο και ιερείς της Μητροπόλεως η νεκρώσιμη ακολουθία ομαδικά και στα 100 παλληκάρια, που τα οστά τους ήταν καλυμμένα με την ελληνική σημαία, θυμίζοντας τη σημασία της θυσίας τους. Κατόπιν τα οστά κατέληξαν σε τάφους και έτσι το νεκροταφείο είναι πλέον πλήρες. Τα ταλαιπωρημένα, επί 78 ολόκληρα χρόνια παρέμεναν διασκορπισμένα στις χαράδρες και άταφα, οστά των στρατιωτών, που έχυσαν το νεανικό αίμα τους για τη λευτεριά της πατρίδας, περιμένουν πλέον την κοινή ανάσταση. Οι καθαρές ψυχές τους, που επί οκτώ σχεδόν δεκαετίες, περιπλανιόνταν στα βουνά της Βορειοηπειρωτικής γης, πλέον ησύχασαν και αναπαύτηκαν.
Δεν ήταν εκεί οι συγγενείς των περισσοτέρων, ωστόσο η παρουσία από ελληνικής πλευράς δεν έλειπε. Παραβρέθηκαν η Ελληνίδα πρέσβης στα Τίρανα Ελένη Σουρανή, ο πρόξενος Αργυροκάστρου Βασίλειος Τόλιος, ο προέδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες, ο πρόεδρος της "Ομόνοιας" Βασίλη Κάγιος ο ακόλουθος Άμυνας της Ελληνικής Πρεσβείας Συνταγματάρχης Χρήστος Μπακιρτζής, ο Αρχιπλοίαρχος Ιωάννης Καλογερόπουλος, ο Πλωτάρχης Σπυρίδων Σκουρτσίδης, ο συντονιστής της ομάδας εργασιών πεδίου των ςερευνών για τον εντοπισμό των οστών Νίκος Κύργος και απλοί Βορειοηπειρώτες.
Στο μεταξύ από μαρτυρίες ηλικιωμένων, αλλά και στοιχεία, στην περιοχή της Κλεισούρας, στην κοιλάδα ήταν θαμμένοι Έλληνες και Ιταλοί χωριστά. Από την μια μεριά οι Έλληνες και από το άλλο οι Ιταλοί. Πρέπει να σημειωθεί ότι εκεί, έγιναν οι σφοδρότερες μάχες και οι περισσότερες απώλειες και από τα δύο μέρη. Στη θέση Σαϊμόλα, του χωριού Ντραγκότι στα στενά Κλεισούρας, σε χωράφια οι πεσόντες υπολογίζονται σε 420 ή κατ’ άλλους υπολογισμούς σε 720, ενώ μέχρι στιγμής βρέθηκαν 100. Μάλιστα οι Αλβανοί χωρικοί σέβονται τον χώρο, δεν τον καλλιεργούν και τον αποκαλούν “άκαρπη γη”. Κάτω από το γήπεδο στην πόλη της Πρεμετής βρίσκονται τα οστά εκατοντάδων πεσόντων, το ίδιο και κάτω από της εγκαταστάσεις των λεωφορείων της Κορυτσάς.
Η Ελλάδα, αν και επιζητούσε την περισυλλογή των νεκρών της, αμέσως μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αυτό ήταν αδύνατο. Τα γεγονότα που μεσολάβησαν στην Αλβανία, δεν ευνοούσαν μια τέτοια εξέλιξη. Λόγω της πρόχειρης ταφής σε μικρό βάθος, με την πάροδο των ετών, πολλά οστά βγήκαν στην επιφάνεια και κομματιάστηκαν κατά την άροση των χωραφιών από τα τρακτέρ, ή έγιναν στα βουνά βορά των άγριων ζώων. Τη διαμαρτυρία τους για τη μη κλήση τους στην τελετή εξέφρασε με ανακοίνωσή του η Ένωση Τέκνων, Συγγενών και Πεσόντων κατά τον πόλεμο του 1940.
Η. Μ.