Εκθεσιακός χώρος για τη δουλειά αναστήλωσης της γέφυρας Πλάκας

on .

GEFYRI PLAKAS GKREMISMENO

• Επιδίωξη του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων είναι να αξιοποιήσει τουριστικά την ανακατασκευή της ιστορικής γέφυρας Πλάκας. Συγκεκριμένα όπως είπε ο δήμαρχος Γιάννης Σεντελές, στόχος του είναι να δημιουργηθεί ένας θεματικός εκθεσιακός χώρος στην περιοχή της Πλάκας, προκειμένου να αναδειχθεί όλη η δουλειά που έχει ήδη γίνει και θα γίνει μέχρι την τελική αναστήλωση του γεφυριού, αφετέρου να δημιουργηθεί ένα Μουσείο για την τέχνη των μαστόρων της πέτρας.
Κατά τα άλλα ο Δήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση της α΄ φάσης των εργασιών στη Γέφυρα της Πλάκας, προκειμένου από το φετινό καλοκαίρι να ξεκινήσουν οι αναστηλωτικές εργασίες, ο οποίος υπογράμμισε την αγαστή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, αλλά και το μέγεθος του, πρωτόγνωρου για την Ελλάδα, εγχειρήματος.
«Είναι μια ευτυχής στιγμή για τα Τζουμέρκα ότι πλέον είμαστε έτοιμοι και στην τελική ευθεία, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες αναστήλωσης του γεφυριού, οι οποίες και θα ολοκληρωθούν το φθινόπωρο του 2019. Αυτό το οποίο βγαίνει ως ένα πολύ σημαντικό μήνυμα, είναι ότι οι προσπάθειες, οι οποίες ξεκίνησαν την ίδια ημέρα της κατάρρευσης του γεφυριού, ήταν προσπάθειες μιας μεγάλης ομάδας φορέων, συνεργάστηκαν τρία Υπουργεία, η Περιφέρεια Ηπείρου, ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων, το Τεχνικό Επιμελητήριο και ασφαλώς, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα, η συνεργασία αυτή ήταν κάτι παραπάνω από αγαστή. Δεν ξεφύγαμε ούτε μια στιγμή από τον στόχο μας. Υπήρξε σοβαρότητα σε όλη την προετοιμασία γι’ αυτό φτάσαμε και σ’ αυτό το αποτέλεσμα. Ο χρόνος που πέρασε από την κατάρρευση του γεφυριού, είναι πολύ μικρός για ένα τέτοιο επίτευγμα. Για πρώτη φορά, στην Ελλάδα τουλάχιστον, έχουμε αναστήλωση ενός τέτοιου μνημείου του μεγέθους της γέφυρας της Πλάκας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και νομίζω ότι όλοι μαζί θα το χαρούμε του χρόνου το φθινόπωρο, όταν θα δούμε το γεφύρι να στεφανώνει τον Άραχθο», ανέφερε.