Γ. Παπαλαμπρίδης: Βρέθηκαν οστά του Γιαννιώτη ήρωα της Κύπρου!

on .

PAPALAMPRIDHS PROTOMH

• Στο κοιμητήριο του Παπάγου, όπου βρίσκονται και οι γονείς του, θα αναπαυθεί ο Γιαννιώτης ήρωας της Κύπρου Γιώργος Παπαλαμπρίδης ο οποίος έπεσε ηρωικά το 1974 στον Πενταδάκτυλο, υπερασπιζόμενος του πάτριου εδάφους έναντι των Τούρκων εισβολέων.
Για την ακρίβεια, από την Κύπρο θα μεταφερθούν πίσω τρία μόνο οστά του ήρωα υπολοχαγού, τα οποία, 44 χρόνια μετά τη θυσία του στην οροσειρά του Πενταδακτύλου, βρέθηκαν και ταυτοποιήθηκαν από την Επιτροπή για Αγνοούμενα Πρόσωπα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Επιφανειακή ταφή
Τα οστά του Γιώργου Παπαλαμπρίδη βρέθηκαν στην «Άσπρη Μούτη», το πιο ψηλό σημείο της κορυφής Αλωνάγρα (935 μ.), όπου πολέμησε τους Τούρκους εισβολείς το 399 (ΤΠ) της Εθνικής Φρουράς.
Ο λόγος που εντοπίστηκαν μόνο τρία οστά είναι, όπως εξήγησαν στο ΑΠΕ από το γραφείο του Ελληνοκύπριου εκπροσώπου στην Επιτροπή για Αγνοούμενα Πρόσωπα, το γεγονός ότι η ταφή ήταν επιφανειακή και πρόχειρη, με αποτέλεσμα στα χρόνια που μεσολάβησαν είτε τα αφαίρεσαν ζώα, είτε να παρασύρθηκαν από τα νερά της βροχής. Το σημείο όπου βρέθηκαν τα οστά του Γιώργου Παπαλαμπρίδη συνάδει πάντως με μαρτυρίες ότι ηγείτο του λόχου, του οποίου ήταν διοικητής.
Οστά που μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού βρέθηκαν και για άλλους πεσόντες στην περιοχή. Ταυτοποιήθηκαν ακόμη 13 άτομα, Ελληνοκύπριοι που είχαν δηλωθεί ως αγνοούμενοι.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες
Στον φάκελο του Παπαλαμπρίδη, στην Υπηρεσία Αγνοουμένων, οι μαρτυρίες ζώντων συμπολεμιστών του είναι συγκλονιστικές. Σύμφωνα με αυτές, «ο διοικητής του Β' Λόχου, Γιώργος Παπαλαμπρίδης, στεκόταν όρθιος και ακάλυπτος πάνω σε βράχο, δίνοντας οδηγίες στους στρατιώτες του». Ο Παπαλαμπρίδης «δέχθηκε σφαίρα από Τούρκο ακροβολιστή στο μέτωπο σε σημείο κάτω από το κράνος του. Η σφαίρα διαπέρασε το κρανίο και ο Παπαλαμπρίδης έπεσε αιμόφυρτος και νεκρός πάνω σε ένα δεκανέα».

Από Γιάννενα… Κύπρο
Ο Γεώργιος Παπαλαμπρίδης γεννήθηκε το 1946 στα Γιάννενα. Το 1958 εισήχθη στο Γυμνάσιο της Ζωσιμαίας Σχολής. Το 1969 αποφοίτησε από την Σχολή Ευελπίδων ως ανθυπολοχαγός Πεζικού. Ήταν άγαμος και πήγε στην Κύπρο να υπηρετήσει στην Εθνική Φρουρά, με τον βαθμό του λοχαγού, το 1973. Τοποθετήθηκε στην Εθνική Φρουρά. Παρόλο που η διαταγή του αρχηγού της δεν ήταν να τοποθετηθεί ο Παπαλαμπρίδης σε Μονάδα Προκαλύψεως, αυτός προσφέρθηκε για λόγους συναδελφικής αλληλεγγύης να αναλάβει τη διοίκηση Λόχου στο Τάγμα Προκαλύψεως στο Μπογάζι, που βρίσκεται κοντά στην κατεχόμενη, από το 1974, Αμμόχωστο.
Στις 19 Ιουλίου, με δική του θέληση, πήγε στο 399 Τάγμα Πεζικού και ανέλαβε την διοίκηση του Β' Λόχου. Του ανατέθηκε η άμυνα των υψωμάτων στην περιοχή Αλωνάγρα του Πενταδακτύλου για να αποτρέψει την προέλαση των τουρκικών δυνάμεων προς νότο. Ο Λόχος του Παπαλαμπρίδη κράτησε τα υψώματα για τρεις ημέρες. Ο άξιος Γιαννιώτης έπεσε ηρωϊκά, ενώ ίσχυε ανακωχή.
Το ΥΠΕΘΑ του απένειμε, ως ένδειξη τιμής, τον βαθμό του λοχαγού και το 2008, με Προεδρικό Διάταγμα, τον προήγαγε στον βαθμό του αντιστρατήγου.

Αντίστροφη πορεία
Η θυσία του Παπαλαμπρίδη έχει και μία άλλη διάσταση, καθώς μπορεί να παραλληλιστεί με εκείνη του δημάρχου Λεμεσού Χριστόδουλου Σώζου, το 1912, ο οποίος έπεσε στο ύψωμα Προφήτης Ηλίας, πολεμώντας ως εθελοντής για την απελευθέρωση της πόλης των Ιωαννίνων.
Εντός του Οκτωβρίου αναμένεται να μεταβεί στην Κύπρο ο Γιάννης Παπαλαμπρίδης για να παραλάβει τα τρία οστά του αδελφού του. «Θα τα κηδεύσω στο Κοιμητήριο Παπάγου, στο μνήμα που είναι οι γονείς μας, Στέφανος και Πηνελόπη», σημείωσε.

Αναθηματική πλάκα
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ιωαννιτών έκανε ομόφωνα αποδεκτή πρόταση του Συλλόγου Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής να δοθεί το όνομα του Γιώργου Παπαλαμπρίδη σε μία από τις νέες πλατείες των Ιωαννίνων.
Η αναθηματική μαρμάρινη πλάκα αναφέρει τα εξής: «Γεώργιος Παπαλαμπρίδης, Αντιστράτηγος Ε.Α., Απόφοιτος Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων. Έπεσε μαχόμενος στην Κύπρο την 22 Ιουλίου 1974 για την προάσπιση των ορίων του Ελληνισμού. Τιμής ένεκεν. Δήμος Ιωαννιτών. Σύλλογος Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων 2011». Επίσης, προτομή του έχει τοποθετηθεί στο άλσος Παπάγου.