Στα ύψη οι τιμές τους σε νησιωτικές κυρίως περιοχές…

on .

BENZINH ANTLIA

Ανησυχία προκαλούν οι πληροφορίες περί επιβολής πλαφόν στα καύσιμα, που οι τιμές τους σε κάποιες περιοχές (κυρίως νησιά) έχουν πετάξει στα ύψη!
Με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων Πρατηριούχων Καυσίμων εκφράζει την αντίθεσή της σε μια τέτοια περίπτωση, αναφέροντας τα ακόλουθα: «Είναι γεγονός ότι οι τιμές των καυσίμων παγκοσμίως και όχι μόνον στην Ελλάδα, έχουν αυξηθεί εξ αιτίας των υψηλών τιμών του αργού πετρελαίου, WTI και BRENT. Επίσης είναι γεγονός ότι σε κάποια νησιά σε σύγκριση με τις τιμές που διαμορφώνονται στην ηπειρωτική Ελλάδα και ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα, έχουν αισθητή διαφορά, η οποία όμως έχει πολύ λογική εξήγηση. Ο μεγάλος αριθμός Εταιρειών Εμπορίας και Πρατηρίων που δραστηριοποιούνται στην ηπειρωτική Ελλάδα με υπολογίσιμες καταναλώσεις καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου, δημιουργεί έναν πολύ ισχυρό ανταγωνισμό, σε πολλές περιπτώσεις και αθέμιτο, συμπιέζοντας τα ποσοστά των μικτών κερδών τους μεταξύ 3- 6%. Αντιθέτως στα νησιά ο μικρός αριθμός Εταιρειών και Πρατηρίων που δραστηριοποιούνται, με εποχικές-καλοκαιρινές καταναλώσεις, δικαιολογημένα τους οδηγεί για την επιβίωσή τους σε μικτά ποσοστά κερδών μεταξύ 5-8%, είναι αθέμιτο και παράλογο; Για την εξαγωγή σωστών συμπερασμάτων σας γνωρίζουμε ότι η σημερινή τιμή του Διυλιστηρίου Αμόλυβδης 95 oct (προϊόν + φόροι) είναι 1,210 + 24% ΦΠΑ = 1,500, όταν η μέση τιμή λιανικής στην Ελλάδα είναι σήμερα 1,650. Στην διαφορά που προκύπτει μεταξύ τιμής Διυλιστηρίου και λιανικής, εμπεριέχονται το κέρδος της Εταιρείας Εμπορίας, το μεταφορικό κόστος και το κέρδος του Πρατηρίου».

ΟΒΕ: Πλαφόν σε όλα τα στάδια
Επιβολή πλαφόν σε όλα τα στάδια της αγοράς καυσίμων και όχι μόνο στο τελικό στάδιο, που είναι στα πρατήρια, ζητά η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας, στην περίπτωση που η ΡΑΕ εισηγηθεί πλαφόν σε κάποιες περιοχές και η εισήγηση γίνει αποδεκτή από την Κυβέρνηση. Παράλληλα, η ΟΒΕ ζητά ενιαία τιμή για τους καταναλωτές, τους βενζινοπώλες, τις εταιρείες και τα διυλιστήρια.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ