Κινδυνεύει με κατάρρευση το ιστορικό καμπαναριό Αγίου Νικολάου Πρωτόπαπας

on .

KAMPANARIO PROTOPAPA

• Το Κωδωνοστάσιο του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου της Κοινότητας Πρωτόπαπα κινδυνεύει να καταρρεύσει! Χαρακτηρίστηκε επισήμως «ιστορικό μνημείο σημαντικής αρχαιολογικής αξίας».
Είναι λιθόκτιστο και κατασκευάστηκε προ 161 ετών (το 1857) όπως μαρτυρά η λιθοαναγλυφική επιγραφή.
Αυτά αναφέρει, μεταξύ άλλων, η επιστολή κατοίκων της Κοινότητας προς τον «Π.Λ.» (20-7-2018), σημειώνοντας ότι: «Αθηναίος επισκέπτης, ειδικός μηχανικός αξιωματούχος μεγάλου τεχνικού φορέα, αποφάνθηκε ότι το Κωδωνοστάσιο χρήζει αμέσου τεχνικής παρέμβασης…».

Αίτημα στον Περιφερειάρχη...
Κατόπιν τούτου, σχετική επιστολή (24-7-2018) παραδόθηκε από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ναού στον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλ. Καχριμάνη, με την παράκληση των κατοίκων να συμπαρασταθεί στο δίκαιο αίτημά τους.
Οι κάτοικοι αναμένουν από τον Περιφερειάρχη να παρέμβει αποτελεσματικά, ώστε να διασωθεί το ιστορικό μνημείο, όπως πολύ σωστά έπραξε πρόσφατα και διασώθηκαν τα Κωδωνοστάσια του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Νεγάδων και Κοίμησης της Θεοτόκου Δόλιανης Ζαγορίου (αριθμός πρωτοκόλλου 10133-572-25.1.2014 απόφαση χρηματοδότησης των έργων).

Ενδιαφέρον Δημάρχου...
Ο Δήμαρχος Ζίτσας, ιδιαίτερα δραστήριο στέλεχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γνωρίζει «από πρώτο χέρι» το σοβαρό αυτό πρόβλημα. «Θα ενεργήσω τα δέοντα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου, για την διάσωση του ιστορικού μνημείου», είπε στους κατοίκους ο κ. Μιχάλης Πλιάκος. Οι κάτοικοι τον εμπιστεύονται…
•••••••
Σημειώνεται ότι προ 11 ετών (!), η 8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτή­των, ενέκρινε την εκτέλεση των απαραίτητων εργασιών για την αποκτάσταση του Κωδονοστασίου (2642/ 24-8-2007 απόφαση). Την απόφαση υπέγραψε η αρχαιολόγος Ε. Καλογιάννη. Η ίδια έδωσε εντολή για την εκπόνηση Τεχνικής Μελέτης, την οποία συνέταξε ο αρχιτέκτονας Βασίλειος Κασκάνης.
Όλα τα σχετικά στοιχεία υποβλήθηκαν αρμοδίως για την χρηματοδότηση του έργου. Έκτοτε ουδέν! Παρέμειναν, προφανώς, σε κάποιο συρτάρι «αρμοδίου»!..