Αυτόματο μηχανισμό τιμών στα καύσιμα εισηγείται η Ρ.Α.Ε.

on .

BENZINADIKO

• Την εφαρμογή του μηχανισμού αυτόματης ενεργοποίησης πλαφόν στις τιμές των υγρών καυσίμων σε όλη τη χώρα, ανά νομό, φέρεται να εισηγείται στα συναρμόδια Υ­πουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας η Ρυθμιστική Αρχή.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, άμεσα η ΡΑΕ θα αποστείλει τη σχετική πρότασή της. Η μεθοδολογία που εισηγείται η ΡΑΕ, προβλέπει, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ως τιμή βάσης σε όλη τη χώρα τη μέση τιμή των υγρών καυσίμων του νομού Αττικής. Από κει και πέρα ανά νομό και με βάση τις ιδιαιτερότητες της κάθε αγοράς θα έχει οριστεί ένα εύλογο περιθώριο διαμόρφωσης της τιμής με βάση το μεταβλητό κόστος, το κόστος προμήθειας πετρελαιοειδών και τα μικτά κέρδη εμπορίας πρατηριούχων.
Με τον τρόπο αυτό θα υπάρχει νοητά ανά νομό μία ξεχωριστή τιμή. Αν αυτήν την υπερβαίνει το 70% των βενζινοπωλών τότε αυτή θα λειτουργεί ως πλαφόν.
Όπως αναφέρουν πηγές, η ΡΑΕ εισηγείται το μέτρο να έχει ισχύ μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και ανά εβδομάδα θα αναπροσαρμόζονται οι τιμές σε κάθε νομό.
Με τη μεθοδολογία αυτή, που για πρώτη φορά προτείνεται, δίνεται αφενός περιθώριο στη λειτουργία του ανταγωνισμού και αφετέρου λειτουργεί ως “δαμόκλειος σπάθη” η επιβολή του πλαφόν για όσους επιδιώξουν να αισχροκερδίσουν.
Η τελική απόφαση θα ληφθεί από τα συναρμόδια υπουργεία. Ωστόσο από κύκλους της αγοράς εκφράζονται πολλές αμφιβολίες κατά πόσον αυτό θα έχει ουσιαστικό όφελος για τους καταναλωτές, καθώς το μεγαλύτερο κόστος των καυσίμων αφορά τους έμμεσους φόρους, τους οποίους η Κυβέρνηση ούτε καν σκέπτεται να τους «ακουμπήσει».