Οι Μητροπολίτες της Ηπείρου θα πουν «Ναι» στον Πατριάρχη;

on .

PATRIARXHS

• Σε νέα δοκιμασία μπαίνουν οι σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδος, με επίκεντρο τις λεγόμενες "Νέες Χώρες".
Το νέο "επεισόδιο" σχετίζεται με το γεγονός ότι από 1 έως 3 Σεπτεμβρίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος συγκαλεί Σύναξη της Ιεραρχίας, των μητροπολιτών δηλαδή που υπάγονται πνευματικά στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου, συμπεριλαμβανομένων και των μητροπολιτών Ηπείρου και Βόρειας Ελλάδας.
Η κίνηση του Οικ. Πατριάρχη προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις εντός της Ελλαδικής Εκκλησίας, καθώς πρόκειται για τη δεύτερη τέτοιου είδους σύναξη που οργανώνεται, με την πρώτη να έχει πραγματοποιηθεί το 2015, έχοντας και τότε προκαλέσει αντιδράσεις και την έντονη -όπως λεγόταν- δυσφορία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Πίσω από την κίνηση του κ. Βαρθολομαίου εκκλησιαστικοί κύκλοι εκτιμούν ότι βρίσκεται μια ακόμη απόπειρά του να θέσει υπό απόλυτη κηδεμονία τους μητροπολίτες των λεγόμενων "Νέων Χωρών". Οι ίδιοι πάντως θέτουν και θέμα κανονικότητας καθώς όπως υποστηρίζουν τέτοια σύναξη δεν προβλέπεται και ούτε έχει πραγματοποιηθεί τα προηγούμενα χρόνια.

«Άτυπη» Σύναξη
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει κανονική ιερά Σύνοδο που παίρνει αποφάσεις, αλλά σε αυτή δεν μπορούν να μετάσχουν μητροπολίτες που συμμετέχουν ήδη στην Ιερά Σύνοδο της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας. Αυτός είναι και ο λόγος που ο κ. Βαρθολομαίος καταφεύγει στη λύση της "άτυπης" Σύναξης της Ιεραρχίας, ώστε να μπορέσει να θέσει υπό τη "σκέπη" του και τους μητροπολίτες των "Νέων Χωρών". Ενώ οι ημέρες άρχισαν να λιγοστεύουν, μητροπολίτες ζητούν από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να "απαγορεύσει" την μετάβαση μητροπολιτών της Βορείου Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη, κάτι που ενδέχεται να συζητηθεί στη Διαρκή Σύνοδο που θα συνέλθει τέλος Αυγούστου.

Οι Μητροπολίτες Ηπείρου
Αν δεν ληφθεί απόφαση της Ιεράς Συνόδου, σε δύσκολη θέση βρίσκονται οι τέσσερις από τους πέντε μητροπολίτες της Ηπείρου, που ανήκουν στις "Νέες χώρες", πλην δηλαδή του Άρτης Καλλίνικου. Οι δύο, που εκλέχτηκαν μάλιστα επί Ιερωνύμου, οι Ιωαννίνων Μάξιμος και Νικοπόλεως και Πρεβέζης Χρυσόστομος, είχαν μετάσχει και στην πρώτη σύναξη, οπότε δεν αναμένεται να διαφοροποιηθούν. Ο Κονίτσης Ανδρέας δεν είχε μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη, ενώ εκφράζει σταθερά αντιοικουμενικές θέσεις, που έρχονται σε αντίθεση με τις κινήσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη για "σύμπλευση" με τον Πάπα, και ως εκ τούτου είναι απίθανο να μεταβεί και το Σεπτέμβριο στην Κωνσταντινούπολη. Τέλος, ο Παραμυθίας Τίτος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας και όπως και το 2015 έτσι και τώρα δεν πρόκειται να βρίσκεται στο Πατριαρχείο.