Θέματα δασοπυρόσβεσης τέθηκαν στη συνεδρίαση του Σ.Τ.Ο. Ζαγορίου

on .

zagori

• Η ενημέρωση από κατοίκους και τοπικούς εκπροσώπους των χωριών για άμεση επέμβαση της πυροσβεστικής, αλλά και η συνεργασία-συντονισμός όλων των εμπλεκομένων, μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη και καλύτερη αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών το υπόλοιπο δύσκολο διάστημα της αντιπυρικής περιόδου.
Αυτό ήταν το μήνυμα από το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ζαγορίου που συνεδρίασε με την προεδρία του Δημάρχου Ζαγορίου Βασίλη Σπύρου χθες το πρωί στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου.
Για την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων κρίνεται επικίνδυνο το χρονικό διάστημα από τέλος Αυγούστου μέχρι αρχές Σεπτεμβρίου, όπως εξήγησε ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Ιωαννίνων Απόστολος Βασδέκης, ο οποίος κατάγεται από το Βρυσοχώρι και γνωρίζει άριστα την περιοχή του Ζαγορίου.
Ο Βασίλης Σπύρου
Ο Δήμαρχος σημείωσε ότι το Ζαγόρι έχει μια ιδιαιτερότητα που έγκειται στο γεγονός της τεράστιας έκτασης, των εθνικών δρυμών και των οικισμών που βρίσκονται δίπλα και εντός των δασών ή έντονης βλάστησης και ως εκ τούτου η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών είναι σχεδόν αδύνατη, ενώ δύσκολη υπόθεση είναι και ο καθαρισμός οικοπέδων εντός των παραδοσιακών οικισμών, αφού πολλά από αυτά τα έχουν εγκαταλείψει οι ιδιοκτήτες τους. Πρόβλημα με χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων δεν υφίσταται, ενώ ο Δήμος διαθέτει δυο μικρά πυροσβεστικά και μια υδροφόρα και ορισμένα μηχανήματα, αλλά δεν υπάρχουν διαθέσιμοι οδηγοί! Σε ότι αφορά τους κρουνούς και την τροφοδοσία των πυροσβεστικών με νερό, υπάρχει πρόβλημα σε ορισμένα χωριά που υδροδοτούνται με άντληση. Πάντως, σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία ο Δήμος μπορεί να μισθώσει, εάν παραστεί ανάγκη, μηχανήματα. Για το Ανατολικό Ζαγόρι η λειτουργία του Πυροσβεστικού Κλιμακίου κάνει ευκολότερα τα πράγματα, ιδίως για να επέμβει σε περίπτωση που χρειαστεί στα παραγωγικά δάση της περιοχής.