«Μάστιγα» οι καλοκαιρινοί πνιγμοί στις θάλασσές μας

on .

NAYAGOSOSTIKOS PYRGOS

• Προβληματισμό προκαλούν τα περιστατικά πνιγμών λουομένων και στις παραλίες της Ηπείρου το φετινό καλοκαίρι.
Αυτά εντάσσονται στη γενικότερη εικόνα που παρατηρείται σ’ όλη τη χώρα, όπου οι πνιγμοί στο νερό αποτελούν τη δεύτερη μετά τα τροχαία αιτία θανάτου τα καλοκαίρια!
Όσον αφορά στην περιοχή μας, μετά τους τρεις θανάτους σε θάλασσες της Θεσπρωτίας, εκ των οποίων δύο έλαβαν χώρα στο Δρέπανο κι ένας στηΣαγιάδα, μία 77­χρο­νη γυναίκα έχασε τη ζωή της πρόσφατα στη θαλάσσια περιοχή του Κρυονερίου στον Δήμο Πάργας, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους τέσσερις για τη φετινή θερινή περίοδο.
Στις τρεις πρώτες περιπτώσεις τα αίτια του θανάτου ήταν παθολογικά και αυτό εικάζεται και για την άτυχη ηλικιωμένη που αποτελεί το πιο πρόσφατο θύμα πνιγμού για την Ήπειρο.
«Μάστιγα» και φέτος
Οι πνιγμοί φέτος στις ελληνικές θάλασσες τείνουν να εξελιχθούν σε καλοκαιρινή «μάστιγα», καθώς καθημερινά ένα με δύο τραγικά περιστατικά βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, 237 πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους από πνιγμό μέσα στη χρονιά που διανύουμε και το νούμερο αυτό είναι σίγουρο ότι θα αυξηθεί κι άλλο.
Με βάση τις καταγραφές του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) περισσότερα από 400 άτομα πνίγονται κάθε χρόνο στις ελληνικές παραλίες. Οι αιτίες σχετίζονται με το ότι, αν και «ναυτικός λαός», οι Έλληνες και ειδικά τα παιδιά δεν γνωρίζουν επαρκώς κολύμπι, ενώ αγνοούν τους βασικούς κανόνες για ασφαλή κολύμβηση (π.χ. τρεις ώρες μετά το φαγητό). Ένας ακόμη παράγοντας είναι τα θαλάσσια σπορ, καθώς σε πολλές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στη χρήση τζετ-σκι, δεν έχει προηγηθεί εκπαίδευση του αθλούμενου, η οποία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι υποχρεωτική και φτάνει τις είκοσι ώρες.
Οι ναυαγοσώστες
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι λόγω κρίσης έχουν μειωθεί οι ακτές όπου υπάρχουν ναυαγοσώστες και αυτό μπορεί να μην ισχύει για την Ήπειρο, όμως είναι σαφές ότι χρειάζεται καλύτερη επιτήρηση στις παραλίες μας και η πρόσληψη περισσότερων ναυαγοσωστών, αφού είναι πολλές ακόμα οι δημοφιλείς ακτές που δεν διαθέτουν ούτε έναν κι ας δέχονται καθημερινά πλήθος λουομένων. Είναι αυτονόητη φυσικά η έγκαιρη προετοιμασία των παραθαλάσσιων Δήμων στο θέμα της πρόσληψης ναυαγοσωστών για τις παραλίες που έχουν στη διαχείρισή τους, κάτι που απαιτεί και τη χρηματοδότησή τους από το Κράτος με τα αναγκαία κονδύλια.
Τα αίτια του πνιγμού
Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, τα περισσότερα θύματα πνίγονται σε απόσταση δέκα μέτρων από την ακτή, ενώ οι πιο επικίνδυνες ώρες είναι οι μεσημεριανές, προφανώς λόγω φαγητού και αλκοόλ. Πιο επιρρεπείς στα θαλάσσια ατυχήματα –που μπορούν να αποβούν μοιραία– είναι οι άνδρες, καθώς η αναλογία τους με τις γυναίκες που πεθαίνουν από πνιγμό είναι 3 προς 1. Η ηλικιακή ομάδα με τη μεγαλύτερη θνησιμότητα είναι άνδρες 20 έως 24 ετών, ενώ άτομα υψηλού κινδύνου θεωρούνται τα νήπια, από 0 έως 5 ετών και οι ηλικιωμένοι.
Τα συμπεράσματα του ΚΕΕΛ­ΠΝΟ επιβεβαιώνονται εν πολλοίς και από τα στοιχεία του Λιμενικού. Σύμφωνα με αυτά, το πρώτο εξάμηνο του 2018, 70 άτομα έχασαν τη ζωή τους από πνιγμό, ενώ ενδεικτικό είναι ότι μέσα σε 50 μόλις ημέρες, από την 1η Ιουνίου μέχρι και τις 20 Ιουλίου, 110 άνθρωποι είχαν πνιγεί, δηλαδή περίπου 2 άνθρωποι την ημέρα!