Έρχονται τσουχτερά πρόστιμα για τα ανεπιτήρητα ζώα

on .

zoa

• Το πρόβλημα με τα ανεπιτήρητα παραγωγικά ζώα στους δρόμους, που συχνά αποτελούν αιτία πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων ή ευθύνονται για ζημιές σε οικισμούς, επιχειρεί να λύσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μέσα από το Νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις για την ίδρυση και λειτουργία κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων», το οποίο θα είναι σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τη Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου.
Γι’ αυτό και θεσπίζονται τσουχτερά πρόστιμα για τους «παραβάτες» κτηνοτρόφους, τα οποία θα κυμαίνονται από 60 έως 1.500 ευρώ ανά ζώο.
Το σχετικό άρθρο προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι «οι Περιφέρειες της χώρας, με τη συνδρομή των οικείων Δήμων, υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή, μεταφορά, φύλαξη, διατροφή και διατήρηση των ανεπιτήρητων αγροτικών ζώων, μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την καθ’ οιοδήποτε τρόπο εκποίηση ή σφαγή ή επιστροφή στον ιδιοκτήτη τους. Με απόφαση του Περιφερειάρχη, ύστερα από διαβούλευση με τους οικείους Δήμους, καθορίζεται το πλαίσιο συνδρομής των Δήμων (προσωπικό, χώροι φύλαξης, διαχείριση, συλλογή, μεταφορά κλπ)».
Στον κάτοχο του ανεπιτήρητου παραγωγικού ζώου, ο οποίος ταυτοποιείται από το σύστημα σήμανσης και καταγραφής, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο, ύψους 60 ευρώ ανά ζώο για τα αιγοπρόβατα, 360 ευρώ ανά ζώο για τα βοοειδή, 180 ευρώ ανά ζώο για τους χοίρους και 800) ευρώ ανά ζώο για τα Ιπποειδή.
Αντίστοιχα, στον κάτοχο μη σημασμένου ανεπιτήρητου αγροτικού ζώου επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο, ύψους 100 ευρώ ανά ζώο για τα αιγοπρόβατα και 500 ευρώ ανά ζώο για τα βοοειδή, 300 ευρώ ανά ζώο για τους χοίρους και 1.500 ευρώ ανά ζώο για τα Ιπποειδή.