«Ασανσέρ» οι φετινές βάσεις εισαγωγής στα Πανεπιστήμια

on .

BASEIS

• Με μία μικρή καθυστέρηση φέτος, την ερχόμενη εβδομάδα, αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για μεικτές τάσεις, σε συνάρτηση πάντα με το Επιστημονικό Πεδίο στο οποίο ανήκει κάθε σχολή.
Σύμφωνα με ειδικούς εκπαιδευτικούς αναλυτές, όπως ο Χρήστος Κάτσικας, η πλειονότητα των τμημάτων και ιδίως των παραδοσιακά υψηλόβαθμων, πρόκειται να κινηθεί πτωτικά. Αντιθέτως, τα περισσότερα τμήματα για τα οποία χρειάστηκε εξέταση σε ειδικό μάθημα, θα έχουν άνοδο στις βάσεις εισαγωγής τους. Μεγάλη άνοδος αναμένεται και στα Παιδαγωγικά Τμήματα.
Στο μεταξύ αρκετοί θα είναι και φέτος οι υποψήφιοι που θα εισαχθούν σε τμήματα με βαθμολογίες αρκετά χαμηλότερες των 10.000 μορίων!
Οι εκτιμήσεις
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το «κατώφλι» του 1ου Επιστημονικού Πεδίου θα κινηθεί κάτω από τις 7.000 μονάδες, αφού αυξήθηκαν σε σχέση με το 2017 οι υποψήφιοι που έχουν βαθμό πρόσβασης κάτω από 10. Όπως μάλιστα, ανέφερε ο Χρ. Κάτσικας στο ΑΠΕ, αναμένεται στα περισσότερα τμήματα του Πεδίου άνοδος των βάσεων, της τάξης των 100 - 300 μορίων κατά μέσο όρο. Στις περιζήτητες και υψηλόβαθμες σχολές του Πεδίου (Νομικές και Σχολές Ψυχολογίας), η αύξηση των βάσεων εισαγωγής αναμένεται να είναι μικρή, της τάξης των 50 - 100 μορίων καθώς θα υπάρχει αναχαίτιση, λόγω της αύξησης των θέσεων εισακτέων σημείωσε με έμφαση.
Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, για τον κ. Κάτσικα είναι φανερό ότι θα υπάρχει πτώση των βάσεων των υψηλόβαθμων Πολυτεχνικών Σχολών τόσο των κεντρικών Πανεπιστημίων όσο και των Περιφερειακών. «Φέτος, ήταν μεγάλη η αύξηση των υποψηφίων με βαθμολογίες κάτω από τη βάση (41,67% φέτος έναντι 33,23% πέρσι), κάτι που θα «κατασκευάσει» βάσεις εισαγωγής 7-9.900 μόρια σε αρκετά Τμήματα. Από την άλλη, πτώση θα σημειώσουν και οι υψηλόβαθμες σχολές», όπως σχολίασε.
Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο πτώση των βάσεων θα έχουν οι υψηλόβαθμες Ιατρικές Σχολές καθώς στην κλίμακα βαθμολογίας «18,5 -2 0», βαθμολογία που απαιτείται για την εισαγωγή σ’ αυτές υπήρξαν μικρότερα ποσοστά από πέρσι (917 υποψήφιοι φέτος, έναντι 1.386 πέρυσι). Παράλληλα, όπως σημείωσε ο κ. Κάτσικας, η αύξηση του αριθμού των υποψηφίων με βαθμολογίες κάτω από τη βάση (30,48 φέτος έναντι 25,12 πέρσι) θα επηρεάσει και τα χαμηλόβαθμα τμήματα του Πεδίου ωθώντας τα σε ακόμη χαμηλότερες πτήσεις των βάσεων εισαγωγής τους.
Όσον αφορά στην Ιατρική Ιωαννίνων, σχολή περιζήτητη για το τοπικό Πανεπιστήμιο, οι εκτιμήσεις θέλουν τη βάση της να κυμαίνεται φέτος μεταξύ 18.500 και 18.650 μορίων, αισθητά χαμηλότερη από πέρυσι που είχε διαμορφωθεί στα 18.841 μόρια.
Στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής), αναμένεται άνοδος στην κίνηση των βάσεων εισαγωγής των περισσοτέρων τμημάτων, κατά μέσο όρο κατά 150 - 400 μόρια. «Αυτό, λόγω και της σημαντικής αύξησης του αριθμού των υποψηφίων -περίπου 2.500 επιπλέον σε σχέση με πέρυσι- αλλά και από το γεγονός ότι στο μάθημα «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας» (μάθημα με υψηλό συντελεστή), το ποσοστό των μαθητών που έχουν επίδοση στην κλίμακα της βαθμολογίας 18-20 είναι υψηλότερο από πέρυσι», επισήμανε ο κ. Κάτσικας. Όπως πρόσθεσε, «οι συνέπειες από τις καλύτερες επιδόσεις στις «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας» (και ελάχιστα των Μαθηματικών) μετριάζονται από τις χειρότερες επιδόσεις τόσο στη «Γλώσσα» όσο και στην «Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον».
Τέλος, από τα τμήματα που χρειάζονται εξέταση σε ειδικό μάθημα για την εισαγωγή σε αυτά, οι σχολές Αρχιτεκτόνων Μηχανικών αναμένεται να έχουν σημαντική πτώση. Στον αντίποδα, τα τμήματα Μουσικών Σπουδών αναμένεται να έχουν σημαντική άνοδο. Επίσης, άνοδος αναμένεται τόσο στα τμήματα Αγγλικής Φιλολογίας όσο και στα τμήματα Γαλλικής και Γερμανικής Φιλολογίας. Αντίθετα, σημαντική πτώση αναμένεται στα Τμήματα Ιταλικής Φιλολογίας.
Χαμηλές «πτήσεις»
Βαθμολογίες κάτω από την «ψυχολογική βάση» των 10.000 μορίων κατέγραψαν φέτος περίπου 40.000 υποψήφιοι. Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Κάτσικα, φέτος αναμένεται να δεχθούν υποψηφίους με βαθμολογίες κάτω από 10.000 μόρια περίπου 100 τμήματα. «Τα τμήματα αυτά αφορούν και στα ΤΕΙ και στα Πανεπιστήμια και κατανέμονται σε όλα τα Επιστημονικά Πεδία. Η χαμηλότερη είσοδος σε Πανεπιστημιακό Τμήμα δεν θα ξεπεράσει τα 6.000 - 7.000 μόρια. Η χαμηλότερη είσοδος σε Τμήμα ΤΕΙ θα είναι κάτω από τα 4.000 μόρια», ανέφερε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ