Σήμα κινδύνου για τον ιό του Δυτικού Νείλου εκπέμπει η ΚΕΔΕ

on .

koynoypi

• Ακόμα έξι άνθρωποι πέθαναν την τελευταία εβδομάδα από τον ιό του Δυτικού Νείλου, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους 11.
Σύμφωνα με τα νεωτέρα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, 107 κρούσματα της λοίμωξης έχουν καταγραφεί από την αρχή του 2018 έως και 22 Αυγούστου.
Ειδικότερα, βάσει του εβδομαδιαίου δελτίου του Κέντρου, από τα συνολικά 107 κρούσματα, τα 88 εμφάνισαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση), ενώ 19 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα). Η διάμεση ηλικία των ασθενών με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ είναι τα 71 έτη (εύρος: 11 – 94 ετών).
Το ΚΕΕΛΠΝΟ αναμένει και άλλες διαγνώσεις περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα και θεωρεί πιθανή την εμφάνιση κρουσμάτων της λοίμωξης από τον ιό και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές, πέρα από αυτές που έχει ήδη καταγραφεί.
Σημειώνεται, ότι στη χώρα μας έχουν καταγραφεί κρούσματα σε αρκετούς οικισμούς, στις Περιφερειακές Ενότητες Δυτικής Αττικής, Βοιωτίας, Θεσσαλονίκης, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Εύβοιας, Ημαθίας, Πειραιώς και Νήσων, Πέλλας, Κορινθίας, Κιλκίς και Ρεθύμνου.
S.O.S. από ΚΕΔΕ
Στην αναγκαιότητα Εθνικού Σχεδίου Δράσης που θα αντιμετωπίζει την υγειονομική κρίση που έχει προκληθεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου αναφέρεται ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης ο οποίος εκφράζει την έντονη ανησυχία του μετά τα νέα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το ΚΕ­Ε­Λ­ΠΝΟ.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της οι δράσεις θα πρέπει να προβλέπουν:
- Εντατικοποίηση της καμπάνιας ενημέρωσης των πολιτών για τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν για να προστατευθούν (ραδιοτηλεοπτικά σποτ, μηνύματα στα κινητά με έμφαση στις πληγείσες περιοχές κ.α.).
- Εντατικοποίηση εφαρμογών καταπολέμησης στο αστικό και περιαστικό σύστημα, πεντακόσια μέτρα πέριξ των οικισμών
- Στοχευμένες τοπικές εφαρμογές ακμαιοκτονίας, δηλαδή πραγματοποίηση εκνεφώσεων ακμαιοκτονίας από εδάφους στον αστικό χώρο ιδίως σε περιοχές που έχουν εμφανιστεί κρούσματα ή και θάνατοι από τον ιό
- Υπολειμματικές προνυμφοκτονίες στον αστικό χώρο Εντατικοποίηση της ενεργητικής καταγραφής ανθρωπίνων κρουσμάτων σε όλη τη χώρα .
- Αξιολόγηση και αποτίμηση της επικινδυνότητας (risk assessment) σε συνδυασμό με την συστηματική παρακολούθηση άλλων κρίσιμων παραμέτρων.