Με προσλήψεις και επιδόματα προετοιμάζονται για εκλογές!

on .

OAED

• Σε προεκλογική περίοδο που κανείς δεν μπορεί να πει ακόμα πόσο θα διαρκέσει μπαίνει η χώρα μετά την πολυδιαφημισμένη «έξοδο» από τα μνημόνια και η Κυβέρνηση άρχισε ήδη να εφαρμόζει μία παλιά και δοκιμασμένη πρακτική προκειμένου να κερδίσει τη συμπάθεια των πολιτών.
Ο λόγος για την πρόσληψη χιλιάδων ανέργων, μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ που θα «τρέξουν» το επόμενο διάστημα. Οι θέσεις αυτές δεν είναι μόνιμες φυσικά, ωστόσο μπορούν να πετύχουν μία προσωρινή έστω μείωση των ποσοστών ανεργίας αλλά και να... ψαρέψει ψηφοφόρους. Από την άλλη, ανακοινώθηκε άλλη μία κοινωνική παροχή, το επίδομα ενοικίου μέσω του οποίου θα ενισχυθούν χιλιάδες νοικοκυριά, με βάση εισοδηματικά κριτήρια.
Θέσεις μέσω ΟΑΕΔ
Συνολικά 11 προγράμματα, τα οποία θα τρέξουν το επόμενο διάστημα με στόχο τη δημιουργία 73.600 θέσεων εργασίας, βάζει εμπρός το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ. Τα προγράμματα θα αφορούν νέους με υψηλά προσόντα, ενισχυμένη επιδότηση νέων θέσεων στον τομέα της μεταποίησης και της βιομηχανίας, πρακτική άσκηση και κατάρτιση σε καινοτόμους κλάδους και αγροτικό τομέα. Επίσης θα δίνουν τη δυνατότητα δημιουργίας επιχειρήσεων στους ανέργους, θα προσφέρουν κατάρτιση αλλά και εξειδίκευση σε δυναμικούς κλάδους της οικονομίας.
Ειδικότερα θα υλοποιηθούν τα εξής: Πρόγραμμα για την ένταξη στην αγορά εργασίας 10.000 ανέργων σε δυναμικούς κλάδους της οικονομίας. Πρόγραμμα επιδότησης Νέων Θέσεων Εργασίας για 6.000 ανέργους ηλικίας έως 35 ετών. Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας 2.300 ανέργων σε Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων – Γ΄ Κύκλος. Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 15.000 ανέργων νέων ηλικίας 18-29 ετών. Πρόγραμμα για την πρόσληψη 2.000 ατόμων με αναπηρίες, απεξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες, αποφυλακισμένων, νεαρών παραβατικών ατόμων ή νεαρών ατόμων που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο.
Επίσης, πρόκειται να ξεκινήσουν: Πρόγραμμα κατάρτισης και πιστοποίησης 10.000 ανέργων ηλικίας 29-64, το οποίο θα αφορά κλάδους που παρουσιάζουν προοπτικές ανάπτυξης. Πιλοτικό πρόγραμμα για νέους ανέργους 18-29 ετών που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ και αφορά 2.000 θέσεις. Πρόγραμμα προώθησης της επιχειρηματικότητας νέων, ηλικίας 18-24 ετών για 9.500 άτομα. Πρόγραμμα υποστήριξης επιχειρηματικότητας των νέων, ηλικία 18-29 ετών για 2.500 άτομα. Πρόγραμμα Κοινωφελούς χαρακτήρα σε 34 δήμους της χώρας – Β’ Κύκλος με 6.300 θέσεις εργασίας και Πρόγραμμα για την ένταξη στην αγορά εργασίας 8.000 γυναικών, το οποίο θα υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.
Και επίδομα ενοικίου
Στο μεταξύ, χιλιάδες νοικοκυριά θα λάβουν επίδομα ενοικίου, τα κριτήρια για τη χορήγηση του οποίου δημοσιεύθηκαν και επίσημα σε ΦΕΚ. Με βάση την κοινή υπουργική απόφαση, το «χρονοδιάγραμμα» έναρξης του προγράμματος, ορίζεται για την 1η Ιανουαρίου 2019. Συνολικά θα διατεθεί το ποσό των 600 εκατομμυρίων ευρώ ενώ θα ενισχυθούν οικογένειες με εισοδηματικά κριτήρια. Σε μηνιαία βάση η επιχορήγηση θα ανέρχεται από 70 μέχρι 210 ευρώ. Δικαιούχοι είναι οικογένειες που είτε πληρώνουν ενοίκιο είτε δόση δανείου πρώτης κατοικίας.
Οι δικαιούχοι αναμένεται να ενταχθούν στη ρύθμιση μέσω ηλεκτρονικών δηλώσεων που θα προκύπτουν με συμψηφισμό των στοιχείων του ΤΑΧΙSnet.
Τονίζεται ότι, για ωφελούμενους που διαμένουν σε μισθωμένη κατοικία, το επίδομα θα καταβάλλεται με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό, ενώ για δανειολήπτες, θα καταβάλλεται στον λογαριασμό εξυπηρέτησης του δανείου.