Συγκινητικές οι εκδηλώσεις μνήμης για τους εκτελεσθέντες στο Σταυράκι

on .

MNHMEIO STAYRAKIOY

• Διήμερες εκδηλώσεις για την 70η επέτειο από την εκτέλεση των συμπολιτών μας το καλοκαίρι του 1948 κατά την διάρκεια του εμφυλίου στο Σταυράκι, διοργάνωσε ο Δήμος Ιωαννιτών.
Τα πρωί του Σαββάτου στο μνημείο που έχει ανεγερθεί στο Σταυράκι, πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων.
Το «παρών» στις εκδηλώσεις, μεταξύ άλλων, έδωσαν συγγενείς των εκτελεσθέντων, η Υφυπ. Παιδείας Μ. Τζούφη, οι βουλευτές Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Μαντάς και Ι. Στέφος, ο Πρόεδρος του Δημοτ. Συμβουλίου Γιώργος Παπαδιώτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Βασ. Γοργόλης κ.α.
Οι τρεις δίκες που έμειναν γνωστές ως «υπόθεση Φαρίδη», «δίκη της Πρίντζου» και «δίκη των γιατρών», ήταν αυτές που οδήγησαν μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα 16 ανθρώπους, οι οποίοι εκτελέστηκαν στο Σταυράκι σε τρεις ομάδες (στις 27 Ιουλίου, στις 9 και 10 Αυγούστου). Ανάμεσά τους και η Ευτυχία Πρίντζου, Γραμματέας τότε της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΚΚΕ.
Κατά την ομιλία του ο Πρόεδρος του Δημοτ. Συμβουλίου Γ. Παπαδιώτης, μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για «μια περίοδο μίσους, αλληλοσπαραγμού και εθνικού διχασμού, που στοίχισε σε αθώες ζωές και από τις δυο πλευρές», ενώ αναφέρθηκε και στην ιστορική απόφαση του Δημοτ. Συμβουλίου Ιωαννίνων το 1983, επί δημαρχίας του αείμνηστου Σπ. Κατσαδήμα, να «κλείσει ο κύκλος της σιωπής» και να ανεγερθεί μνημείο στο Σταυράκι προς τιμήν των εκτελεσθέντων.
Ο κ. Παπαδιώτης, μίλησε ακόμη για ανάγκη εθνικής ομοψυχίας και ενότητας, ειδικά σήμερα που κάτω από άλλες ιστορικές συνθήκες η χώρα βιώνει δύσκολα χρόνια. «Πρέπει να θυμόμαστε ότι μόνο με κοινή προσπάθεια και με ομοψυχία ξεπερνάμε τις αντιξοότητες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

•••
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή το βράδυ στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής» με ομιλία από την Πανεπιστημιακό, Ελένη Κουρμαντζή με θέμα «70 χρόνια μετά. Η Δίκη της Πρίντζου, το γεγονός που συγκλόνισε τα Γιάννενα».