Αρμοδιότητες στους ΟΤΑ χωρίς όμως να δίνουν και πόρους

on .

ERGATES KATHARIOTHTAS

• Να αποφασίζουν οι τοπικές κοινωνίες για όσα τις αφορούν άμεσα, συμπεριλαμβανομένων και των προσλήψεων εποχικού προσωπικού, ζητά η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) τονίζοντας ότι και με το νομοσχέδιο του «Κλεισθένη» χάθηκε μια ακόμη ευκαιρία για να βελτιωθεί η λειτουργία του Κράτους, προς όφελος των πολιτών κι ενώ η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού διεκδικεί εδώ και χρόνια την αποκέντρωση πόρων, αρμοδιοτήτων κι ευθυνών.
«Το Κράτος παραμένει συγκεντρωτικό, επιμένει να μεταφέρει στην Αυτοδιοίκηση ευθύνες, χωρίς όμως ταυτόχρονα να τηςπαραχωρεί ούτε τους πόρους, αλλά ούτε και τις ουσιαστικές δυνατότητες να ανταποκριθεί στις ευθύνες αυτές…», τονίζει μεταξύ άλλων, σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης.
Η ΚΕΔΕ σε ανακοίνωσή της αναφέρεται σε μια σειρά από ζητήματα που αφορούν κρίσιμες λειτουργίες των τοπικών κοινωνιών, όπως η καθαριότητα, η πολιτική προστασία, η ασφάλεια κ.λπ., που οι Δήμοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις πραγματικές ανάγκες, εξαιτίας της εμμονής του κεντρικού κράτους να κρατά για τον εαυτό του το δικαίωμα να αποφασίζει αυτό για όλα. Τα παραδείγματα – τονίζει - είναι πολλά κι αναδείχθηκαν για μια ακόμη φορά κι αυτό το καλοκαίρι:
Στο ζήτημα της πολιτικής προ­στασίας, το Κράτος και το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών καθυστέρησε σημαντικά να αποδώσει στους Δήμους τους πόρους, προκειμένου αφενός να προσληφθεί έγκαιρα το απαραίτητο εποχικό προσωπικό και αφετέρου, να γίνουν στην ώρα τους οι αποψιλώσεις και οι καθαρισμοί των ακάλυπτων χώρων, ώστε να περιοριστούν οι κίνδυνοι εκδήλωσης πυρκαγιών. Συμβαίνει το παράλογο από τη μια η αρμοδιότητα αυτή να έχει παραχωρηθεί στους Δήμους, αλλά από την άλλη, οι πόροι για την αρμοδιότητα αυτή να παραμένουν στο Κράτος.
Στο ζήτημα της καθαριότητας, που στους τουριστικούς Δήμους υπάρχουν αυξημένες εποχικές ανάγκες, οι Δήμοι δεν έχουν το δικαίωμα να προσλάβουν το προσωπικό που χρειάζονται, το χρόνο που το χρειάζονται και στον αριθμό που χρειάζονται, αν δεν έχουν προηγουμένως την έγκριση του Υπουργείου Εσωτερικών. Έγκριση που πάντα δίνεται με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι Δήμοι να ανταποκριθούν όπως θα ήθελαν στις υποχρεώσεις τους. Για ένα ζήτημα όπως η παροχή των ανταποδοτικών υπηρεσιών καθαριότητας, που δεν πληρώνονται με χρήματα του Κράτους, αλλά απευθείας από τους Δήμους και τους δημότες, το Κράτος εξακολουθεί να κρατά παράλογα το δικαίωμα να αποφασίζει εκείνο κι όχι οι Δήμοι που γνωρίζουν τις πραγματικές τους ανάγκες, για το προσωπικό που θα απασχοληθεί.