Τσιγάρο… STOP σε πάρκα, παιδικές χαρές, παραλίες!

on .

KAPNISMA1

• Με επιτυχία, σε γενικές γραμμές, εφαρμόστηκε από την περασμένη άνοιξη ο περίφημος αντικαπνιστικός νόμος, ο οποίος απαγορεύει το κάπνισμα σε κλειστούς δημόσιους χώρους, χωρίς πάντως να λείπουν και εκείνοι οι οποίοι αρνούνται πεισματικά να συμμορφωθούν! Χαρακτηριστική ως προς αυτό είναι επιστολή αναγνώστη του «Π.Λ.» για συμβάν σε καφετέρια της πόλης.
Στο μεταξύ, η Ελληνική Αντικαρκινική έχει πάει ακόμα πιο πέρα το θέμα ζητώντας επίμονα εδώ και καιρό από την Πολιτεία να απαγορεύσει το κάπνισμα και σε ανοιχτούς κοινόχρηστους χώρους όπως ήδη κάνουν και πολλές άλλες χώρες της Ε.Ε.!
Και σε ανοιχτούς χώρους!
Εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την απαγόρευση του καπνίσματος σε κοινόχρηστους ανοιχτούς χώρους, κυρίως σε πάρκα, παραλίες και χώρους άθλησης, καθώς και στις παιδικές χαρές έχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια περίπου η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία. Όπως τονίζει, είναι καιρός η πρακτική αυτή να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα, τώρα που σταδιακά πολλές πόλεις στην Ευρώπη, με τελευταίο το Παρίσι, έχουν ξεκινήσει να την εφαρμόζουν.
«Απευθυνόμαστε για μία ακόμα φορά στο Υπουργείο Υγείας ζητώντας να φέρει στην Βουλή την κατάλληλη νομοθετική ρύθμιση και στους Δήμους να φροντίσουν για την ενημέρωση και την τοποθέτηση ειδικών πινακίδων στους Δημόσιους Ανοιχτούς Κοινόχρηστους χώρους», αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΑΕ Ευάγγελος Φιλόπουλος.
Έτοιμη η πινακίδα!
Όπως σημειώνει ο Πρόεδρός της, η ΕΑΕ ξεκίνησε εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την απαγόρευση του καπνίσματος αφ΄ ενός μεν στις παιδικές χαρές και αφ΄ ετέρου στις παραλίες, όπου τα αποτσίγαρα αποτελούν τοξικά απόβλητα για το περιβάλλον και τους ανθρώπους. Διαθέτει δε μακέτα της ειδικής πινακίδας ενημέρωσης των επισκεπτών στις παιδικές χαρές, την οποία προσφέρει σε όποιον Δήμο την ζητήσει και στην οποία αναγράφεται. «Μην καπνίζετε. Εδώ παίζουμε εμείς!».
Η… περιπέτεια πολίτη
Πάντως, όσον αφορά στον αντικαπνιστικό νόμο, τελειωμό δεν έχουν τα επεισόδια, κυρίως σε καφετέριες, με επίκεντρο το αν επιτρέπεται ή όχι το κάπνισμα. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα αναφέρει ο αναγνώστης Π.Κ. σε επιστολή του στον «Π.Λ.». Γράφει, μεταξύ άλλων:
«Στις 25 Αυγούστου, ημέρα Σάβ­βατο, πρωινές ώρες, πήγα σε μια καφετέρια να πιώ καφέ και διαπίστωσα πως κάπνιζαν σε εσωτερικό χώρο. Όταν διαμαρτυρήθηκα γιατί καπνίζουν μου είπαν ότι επιτρέπεται το κάπνισμα. Ζήτησα τον ιδιοκτήτη της καφετέριας και μου είπαν ότι λείπει. Κάλεσα το 100 και μου είπαν να καλέσω στο 1141. Το τηλέφωνο αυτό δεν λειτουργούσε. Ξαναπαίρνω τηλέφωνο το 100 και μου λένε να πάρω σε ένα άλλο νούμερο το οποίο επίσης δεν λειτουργούσε. Πήγα στο Αστυνομικό Τμήμα, με παρέπεμψαν σε άλλο και μου έδωσαν έναν νέο αριθμό. Κάλεσα σ’ αυτόν, εξήγησα το θέμα και μου απάντησαν ότι υπεύθυνος είναι ο Δήμος και η Δημοτική Αστυνομία.
Μετά από όλο αυτό μπορεί να μας απαντήσει κάποιος αρμόδιος τι γίνεται με το κάπνισμα και την απαγόρευσή του σε κλειστούς χώρους αναψυχής και εστίασης; Γιατί δεν εφαρμόζεται ο νόμος; Και ποιος είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή του ή μη;
Τα γράφω αυτά γιατί την εποχή της κρίσης, όταν δεν είχα χρήματα ούτε για γα δώσω στην κόρη μου για να πάει στο γιατρό, ήρθαν στην δουλειά μου για να ελέγξουν αν υπάρχει τεχνικός ασφάλειας και ο συγκεκριμένος υπάλληλος μου βεβαίωσε 2.500 ευρώ πρόστιμο στην Εφορία και μου είπε: «εγώ εφάρμοσα τον νόμο». Τελικά, πότε εφαρμόζουμε τον νόμο;».