Βελτίωση δρόμων, κτιρίων και άλλων υποδομών στο Ζαγόρι

on .

ANAGNOSTOPOYLEIOS

• Την βελτίωση των υποδομών του με πρώτο το οδικό δίκτυο στα δημοτικά του διαμερίσματα αλλά και υπηρεσίες όπως η κάλυψη της περιοχής από το ΕΚΑΒ, καθώς και η επιστροφή ΑΤΜ της Τράπεζας Πειραιώς επιδιώκει ο Δήμος Ζαγορίου, ο οποίος είναι εξάλλου ένας από τους πιο τουριστικούς της Ηπείρου.

Τα θέματα αυτά συζητήθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο ενέκρινε και τα έργα που θα προταθούν για ένταξη στο Πρόγραμμα «Φιλόδημος» και στο «Leader», ενώ αποτίμησε θετικά το πρόγραμμα των φετινών πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων τις οποίες φιλοξένησε η περιοχή.

Δρόμοι και κτίρια
Σε ότι αφορά τα έργα, το σώμα ενέκρινε ομόφωνα την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα «Φιλόδημος» που αφορά αγροτική οδοποιία και πρόσβαση σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, του έργου «Βελτίωση ασφαλτόστρωση αγροτικού δρόμου Τ.Κ. Πέτρας». Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 505.000 ευρώ που θα συνδέσει την Πέτρα με τον οικισμό της Αγίας Παρασκευής.
Παράλληλα, ο Δήμος Ζαγορίου θα καταθέσει δύο προτάσεις στο νέο «Leader». Το Δημοτικό Συμβούλιο προχώρησε στην έγκριση της μελέτης και στην υποβολή πρότασης χρηματοδότησης του έργου «Ασφαλτόστρωση αγροτικής οδού Κουκούλι – Αυχήν Άγιος Μηνάς» με προϋπολογισμό 73.000 ευρώ. Επίσης, ενέκρινε τη μελέτη και την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης για την αποπεράτωση του κτιρίου του Πνευματικού Κέντρου Μηλιωτάδων με προϋπολογισμό 185.000 ευρώ.
Το Σώμα αποδέχθηκε την κάλυψη επιπλέον δαπάνης από ιδίους πόρους για έργα που αφορούν στην ανακαίνιση του κτιρίου της Αναγνωστοπουλείου Σχολής και στη μετατροπή του σε Κτίριο Διοίκησης στο Δίλοφο με προϋπολογισμό 75.000 ευρώ και στην ενεργειακή αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του Δημοτικού Οδοφωτισμού του Δήμου με προϋπολογισμό 20.000 ευρώ.

Και ασφαλτοστρώσεις
Εξάλλου, η Περιφέρεια Ηπείρου χρηματοδοτεί έργα συνολικού προϋπολογισμού 175.500 ευρώ, που αφορούν στην ασφαλτόστρωση τμημάτων του οδικού δικτύου, στον καθαρισμό δασοδρόμων, στο πράσινο και άλλες ανάγκες στο Δήμο Ζαγορίου. Ειδικότερα, με αποφάσεις που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, ο Δήμος επιχορηγήθηκε με το ποσό των 50.000 ευρώ για την ασφαλτόστρωση δρόμου στην Τ.Κ. Άνω Πεδινών. Επίσης, 50.000 ευρώ διατέθηκαν για έργο ασφαλτόστρωσης δρόμου στην Τ.Κ. Τριστένου, 27.000 ευρώ για ασφαλτόστρωση δρόμων στην Τ.Κ. Πέτρας, άλλες 10.000 ευρώ για ασφαλτόστρωση δρόμου στους Μηλιωτάδες και 8.000 ευρώ για αποκατάσταση δρόμου στην Ποταμιά.
Τέλος, ο Δήμος επιχορηγείται με άλλες 30.000 ευρώ περίπου για έργα στις Τ.Κ. Λάιστας και Βοβούσας και στις Δ.Ε. Κεντρικού Ζαγορίου και Τύμφης.

ΕΚΑΒ και ΑΤΜ
Από τα θέματα που τέθηκαν στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση ξεχώρισε η πρόταση της δημοτικής συμβούλου Αγγελικής Ράπτη για κάλυψη του Ζαγορίου από το ΕΚΑΒ, με αφορμή σοβαρό ατύχημα και τραυματισμό δυο κατοίκων της Βοβούσας. Μέχρι να μεταφερθούν στο νοσοκομείο πέρασαν σχεδόν τέσσερις ώρες, αφού οι αποστάσεις είναι μεγάλες και δεν υπάρχει κοντινός υποτομέας του ΕΚΑΒ.
Για το θέμα του ΑΤΜ της Τράπεζας Πειραιώς με την οποία συνεργάζεται ο Δήμος και το οποίο έθιξε εκ νέου ο Γαβριήλ Παπαναστασίου, ο Δήμαρχος Βασίλης Σπύρου ενημέρωσε ότι υπάρχει διάλογος με την Τράπεζα για να «επιστρέψει» στους Κήπους ή όπου αλλού επιλεγεί. Να εξεταστεί η δυνατότητα για ΑΤΜ και στην περιοχή του Αν. Ζαγορίου πρότεινε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Ηλίας Κίτσιος.
Σε ότι αφορά τον αγωγό φυσικού αερίου ο κ. Σπύρου ενημέρωσε το σώμα για την πρόσφατη επιστολή του προς το Υπ. Περιβάλλοντος σημειώνοντας ότι με βάση και την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. ο Δήμος εμμένει στην αλλαγή χάραξης για να μην πληγεί το περιβάλλον και τα μνημεία του Ανατολικού Ζαγορίου.

Τέλος, το Δημοτικό Συμβούλιο αποτίμησε θετικά τις φετινές εκδηλώσεις στο Ζαγόρι με πρώτη και καλύτερη τον αγώνα «Zagori Mountain Running» ο οποίος προσέλκυσε ξανά χιλιάδες αθλητές απ’ όλη τη χώρα.