Ο δρόμος της Αλβανίας προς Ε.Ε. περνάει από την Ελλάδα

on .

MPEZAS BOR HPEIROS 30 8 18

• Μήνυμα προς την Αλβανία, ότι ο δρόμος της προς την Ε.Ε. περνάει από την προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Μειονότητας έστειλε ο πρώην υπουργός και βουλευτής Θεσπρωτίας της Ν.Δ. Αντώνης Μπέζας, σε χαιρετισμό που απηύθυνε στο πανηγύρι του χωριού Καινούργιου του Δήμου Φοινίκης.

Ο κ. Μπέζας στην ομιλία του, τόνισε ότι βρίσκεται κοντά στους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου, όντας πολύ καλός γνώστης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Βορειοηπειρώτες.
«Παρακολουθώ -είπε μεταξύ άλλων- τα θέματα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού εδώ και χρόνια. Έχουμε δώσει μαζί αγώνες στο παρελθόν για να δημιουργηθεί το γειτονικό τελωνείο του Μαυροματίου και να κατασκευασθεί με χρηματοδότηση από την Ελλάδα ο οδικός άξονας Σαγιάδα – Μαυρομάτι - Άγιοι Σαράντα. Γνωρίζω πολύ καλά ότι ελληνισμός στη Βόρειο Ήπειρο έχει σήμερα προβλήματα γιατί παραβιάζονται κατοχυρωμένα και αναφαίρετα δικαιώματά του που βασίζονται στο διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Δικαιώματα, όπως αυτό του αυτοπροσδιορισμού αλλά και δικαιώματα στην εκπαίδευση και την περιουσία.
Η φίλη όμως χώρα της Αλβανίας θα πρέπει να γνωρίζει δύο πράγματα:
Πρώτον, η παραβίασή τους δε βοηθάει στη βελτίωση των ελληνοαλβανικών σχέσεων και στην οικοδόμηση καλύτερων σχέσεων φιλίας, γειτονίας και συνεργασίας.
Δεύτερον, ο δρόμος της Αλβανίας για την Ευρώπη περνάει υποχρεωτικά από την Ελλάδα και την προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας. Το γεγονός αυτό, οφείλει να το κάνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο κατανοητό η ελληνική πλευρά στις συνομιλίες με την Αλβανία, που βρίσκονται αυτό το διάστημα σε εξέλιξη».