Σε αποδιοργάνωση και πολλά Κέντρα Υγείας στην Ήπειρο

on .

KENTRO YGEIAS TAMPELA

• Για «Κέντρα Υγείας σε αποδιοργάνωση», κάνει λόγο σε χθεσινή ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), προχωρώντας μάλιστα σε μια πολύ σοβαρή καταγγελία που αφορά τραγικό περιστατικό στην Ήπειρο. 

Σύμφωνα με όσα αναφέρει, μία 48χρονη γυναίκα, μητέρα δύο ανήλικων κοριτσιών έχασε την ζωή της, καθώς το Κέντρο Υγείας Μαργαριτίου, στην Θεσπρωτία, το οποίο βρίσκονταν 50 μέτρα από το σπίτι της, την ημέρα εκείνη ήταν κλειστό, λόγω έλλειψης γιατρών.
Όπως σημειώνεται, το περιστατικό συνέβη την προηγούμενη Δευτέρα στις 10 το βράδυ, ενώ το Κέντρο Υγείας είχε κλείσει από τις τρεις το μεσημέρι!
Το περιστατικό, όπως το περιγράφει η ΠΟΕΔΗΝ, έχει ως εξής: «Η 48χρονη, αισθάνθηκε αδιαθεσία. Ασθενοφόρο δεν διαθέτει το Κέντρο Υγείας Μαργαριτίου. Οι γιατροί του Κ.Υ. είναι πεπεισμένοι ότι πιθανότατα θα έσωζαν τη γυναίκα εάν το Κέντρο Υγείας ήταν ανοικτό που ήταν γνωστό το ιστορικό της. Κλήθηκε ασθενοφόρο από το Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας. Σε περισσότερο από μία ώρα διεκομίσθη στο ΤΕΠ του Κέντρου Υγείας Ηγουμενίτσας (Αγροτικός δρόμος με πολύ κίνηση). Χρόνος που απεδείχθη μοιραίος.
Το Κέντρο Υγείας Μαργαριτίου βρίσκεται 60 χιλιόμετρα από το νοσοκομείο Πρέβεζας, 28 χιλιόμετρα από Κ.Υ. Ηγουμενίτσας (ΤΕΠ), 24 χιλιόμετρα από το Κ.Υ. Πάργας. Λόγω έλλειψης ιατρών εφημερεύει μόνο τις ζυγές μέρες του μήνα και τις υπόλοιπες έως τις 3 το μεσημέρι. Τις μονές ημέρες το μήνα εφημερεύει το Κέντρο Υγείας Πάργας. Δυστυχώς η γυναίκα χάθηκε επειδή αντιμετώπισε πρόβλημα σε μονή ημέρα του μήνα».

Εξυπηρετεί 5.000 κατοίκους!
Η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει ακόμη «ότι οι ιατροί που υπηρετούν είναι η Διευθύντρια Οδοντίατρος και τρεις Γενικοί Ιατροί. Εξυπηρετεί 5.000 κατοίκους τον χειμώνα και το καλοκαίρι ο πληθυσμός διπλασιάζεται. Κλείνει το μεσημέρι τις μονές ημέρες και οι γιατροί κάνουν εφημερίες σε άλλα Κέντρα Υγείας της περιοχής. Η λύση των προβλημάτων των εφημεριών ενός Κέντρου Υγείας δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνεται με «απογύμνωση» ενός άλλου Κέντρου Υγείας και έτσι να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των πολιτών μιας άλλης περιοχής…».
Και καταλήγει η ανακοίνωση: «Κατόπιν εορτής και μετά το θάνατο της 48χρονης μητέρας ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ θα μεταβεί στην περιοχή για σύσκεψη με τους αρμόδιους φορείς. Τι θα πει στους συγγενείς, στα παιδιά της αδικοχαμένης μητέρας;».