Παρεμβάσεις σωτηρίας για το πέτρινο γεφύρι Πλακίδα

on .

GEFYRA PLAKIDA

• Θετικό αποτέλεσμα είχαν τελικά τα δημοσιεύματα του Τύπου, μεταξύ των οποίων και ένα πρόσφατο του «Π.Λ.», αλλά και αναρτήσεις στο διαδίκτυο για το τρίτοξο πέτρινο γεφύρι Πλακίδα ή Καλογερικό στον ποταμό Βίκο, λίγο πριν τους Κήπoυς Ζαγορίου, το οποίο απειλούνταν με μερική ίσως και πλήρη κατάρρευση λόγω ζημιάς σε κεντρικό βάθρο του.
Η ενεργοποίηση της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου, Βορείου Ιονίου και Δυτικής Μακεδονίας υπήρξε ταχεία και ξεκίνησε παρεμβάσεις με στόχο την πλήρη αποκατάσταση της ζημιάς, ενώ επόμενο βήμα είναι, όπως ανακοινώθηκε, η διευθέτηση της κοίτης του ποταμού, για να αποκατασταθεί και η ομαλή ροή

του νερού.

Άρχισαν οι εργασίες
Το γεφύρι Πλακίδα δεν είναι τυχαίο. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και πιο διάσημα πέτρινα γεφύρια του Ζαγορίου, κηρυγμένο διατηρητέο μνημείο, που προσελκύει πλήθος επισκεπτών. Δεδομένου ότι αυτό το διάστημα έχει στερέψει η κοίτη του ποταμού, οι εργασίες που άρχισαν την περασμένη Τρίτη από συνεργείο της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και με τη συνδρομή του Δήμου, εκτελούνται απρόσκοπτα για την αποκατάσταση του βάθρου από το οποίο αποκολλήθηκαν πέτρες.

Διευθέτηση κοίτης
Ωστόσο, η Υπηρεσία έχει ζητήσει από την Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία πάντα ανταποκρίνεται θετικά όσον αφορά σε παρεμβάσεις στα πέτρινα γεφύρια και γενικότερα στα μνημεία, να διαθέσει κατάλληλο μηχάνημα έργου για να γίνει διευθέτηση της κοίτης του Βίκου, που έχει φράξει σε κοντινή απόσταση από το γεφύρι από φερτά υλικά και μεγάλες πέτρες, ώστε να διευκολυνθεί η ροή του νερού και να προστατεύονται τα βάθρα.
Η παρέμβαση αυτή, με υπόδειξη της Υπηρεσίας, προτείνεται να γίνει άμεσα και αφού ολοκληρωθεί η αποκατάσταση του βάθρου.
Το πρόβλημα με την κοίτη είναι ολοφάνερο και σοβαρό, όπως διαπιστώθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη του Δημάρχου Ζαγορίου Βασίλη Σπύρου κατά την έναρξη των εργασιών αποκατάστασης του βάθρου, αφού λίγο μετά το γεφύρι πέτρες και φερτά υλικά έχουν σχηματίσει ένα μικρό … φράγμα που εμποδίζει την ομαλή ροή του νερού.

Ο Δήμος Ζαγορίου
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, ο Δήμος Ζαγορίου παρακολουθεί το θέμα με το συγκεκριμένο γεφύρι, αλλά και με άλλα που εμφανίζουν προβλήματα και σε συνεργασία με την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων και την Περιφέρεια, μεριμνά για τις αναγκαίες παρεμβάσεις, όπως έγινε και με τα γεφύρια Χάτσιου και Κοβάτσαινας στο Τσεπέλοβο αλλά και Μίσιου το προηγούμενο διάστημα. Υπάρχουν, όμως, όπως τονίζει, προβλήματα και σε άλλα γεφύρια τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα.
Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος έχει καταθέσει προ μηνών πρόταση στο Υπουργείο Πολιτισμού για εφαρμογή ολοκληρωμένου προγράμματος καταγραφής, διάσωσης και ανάδειξης των πέτρινων γεφυριών του , η οποία είχε βρει ανταπόκριση από την πρώην, πλέον, Υπουργό Λυδία Κονιόρδου και ευελπιστεί να έχει ανάλογη συνέχεια και κατάληξη με την νέα Υπουργό Μυρσίνη Ζορμπά.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ