«Στοίχημα» η εξωστρέφεια για τα αμπελουργικά προϊόντα!

on .

AMPELOYRGIKA

• Αξιόλογες δυνατότητες για περαιτέρω αύξηση του εμπορικού τους μεριδίου τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή αγορά έχουν τα κρασιά της περιοχής μας και τα αποστάγματα που προκύπτουν από αυτά, τα οποία ούτως ή άλλως διακρίνονται για την υψηλή τους ποιότητα.

Απαιτείται όμως μία ενιαία στρατηγική εξωστρέφειας κι εδώ καίριο ρόλο μπορούν να διαδραματίζουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, σε στενή συνεργασία πάντα με τα τοπικά οινοποιία, τόσο αυτά της Ζίτσας που ως περιοχή έχει τη μερίδα του λέοντος όσον αφορά στην αμπελουργική δραστηριότητα, όσο και άλλων περιοχών όπως το Μέτσοβο.
Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η διήμερη εκπαίδευση στις βασικές αρχές σερβιρίσματος και γευσιγνωσίας που θα λάβει χώρα στα μέσα Οκτωβρίου, όπως αποφάσισαν σε χθεσινή σύσκεψη στο Δημαρχείο της Ελεούσας οι Δήμοι Ιωαννιτών και Ζίτσας σε συνεργασία με φορείς όπως Οινοποιεία, η Ένωση ξενοδόχων και το Σωματείο καφέ-μπαρ και εστιατορίων. Εξάλλου, οι δύο Δήμοι σχεδιάζουν κι άλλες κοινές δράσεις με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας των τοπικών αγροτικών προϊόντων (κρασιού και αποσταγμάτων).

Οι συμμετοχές
Η χθεσινή σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Δημάρχου Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκου με τη συμμετοχή της Αντιδημάρχου Ανάπτυξης Υπαίθρου & Πρωτογενούς Τομέα του Δήμου Ιωαννιτών Βάσως Μέγα, της Αντιδημάρχου Πολιτισμού του Δήμου Ζίτσας Γιαννούλας Γεωργούλη, του Πρόεδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων Κώστα Βλάχου, του Διευθύνοντος Σύμβουλου της «Zoinos Winery» Θανάση Κατσανάκη, του εκπρόσωπου της «Κτήμα Γκλίναβος» Αλ. Μπαλτογιάννη, της εκπροσώπου της «Κατώγι Αβέρωφ» Μ. Δήμου, των οινοποιών Αναστάσιου Πράσσου και Βασίλειου Κήττα, του Προέδρου Σωματείου καφέ –μπαρ Χρήστου Τάτση, του ιδιοκτήτη της αλυσίδας Κάβα Σπύρου Παππά, του προϊστάμενου της Δ/νσης Αγροτικής Παραγωγής & Αλιείας του Δήμου Ιωαννιτών Θωμά Λεοντίου και του στελέχους του Γραφείου Υποστήριξης - Ενίσχυσης Αγροτικής Παραγωγής του Δήμου Ζίτσας Μαρίας Κολιού.

Τα πρώτα βήματα
Στη διάρκεια της συνάντησης οι εκπρόσωποι όλων των φορέων κατέληξαν στα «βήματα» που θα ακολουθηθούν ώστε τον ερχόμενο Οκτώβριο να τεθούν οι βάσεις προκειμένου η προώθηση και παρουσία των τοπικών μας προϊόντων γαστρονομίας σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και κλάδους.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ