«Χόρεψε» και η Ήπειρος με το σεισμό των 5,1 Ρίχτερ!

on .

SEISMOGRAFOI

• Μπορεί το επίκεντρο του χθεσινού πρωινού σεισμού των 5,1 Ρίχτερ να ήταν αρκετά μακριά, στα όρια των Νομών Καρδίτσας και Τρικάλων, όμως κατάφερε να «ταρακουνήσει» κι ολόκληρη την Ήπειρο προκαλώντας έντονη ανησυχία στους πολίτες.
Ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα, ενώ το μόνο που διαπιστώθηκε ήταν κάποιες κατολισθήσεις σε περιφερειακούς δρόμους της Δυτικής Θεσσαλίας. Στην περιοχή μας δεν αναφέρθηκαν ζημιές.
Αναστάτωση στα Γιάννενα
Λίγο μετά τις 10 χθες το πρωί χτύπησε ο Εγκέλαδος με το επίκεντρό του να εντοπίζεται κοντά στο Μουζάκι Τρικάλων. Ο σεισμός έγινε πολύ αισθητός και στα Γιάννενα, ακόμα και από πολίτες που εκείνη την ώρα βρίσκονταν σε εξωτερικούς χώρους! Αρκετοί, δε, ήταν εκείνοι που θορυβημένοι βγήκαν έξω απ’ τα σπίτια και τα γραφεία τους μετά το κούνημα που είχε αξιοσημείωτη διάρκεια. Αισθητός έγινε ο σεισμός και στην υπόλοιπη Ήπειρο, ειδικά σε περιοχές που βρίσκονται πιο κοντά στα Τρίκαλα όπως το Μέτσοβο και τα χωριά του αλλά και η Άρτα.
Μόνο κατολισθήσεις
Το εστιακό βάθος του χθεσινού σεισμού υπολογίζεται στα 10 χλμ. και από την ισχυρή δόνηση των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ αναφέρθηκαν κατολισθήσεις σε περιφερειακούς δρόμους των Νομών Καρδίτσας και Τρικάλων. Ακολούθησε μάλιστα και ισχυρός μετασεισμός μεγέθους 4,1 βαθμών Ρίχτερ, ο οποίος σημειώθηκε στον ίδιο εστιακό χώρο με τον πρώτο. Ο μετασεισμός, ο οποίος έγινε ιδιαίτερα αισθητός στη Θεσσαλία, όχι όμως και στην Ήπειρο, όπως συνέβη με την πρώτη δόνηση, σημειώθηκε στις 11:26 το πρωί, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Οι σεισμολόγοι
Καθησυχαστικοί, σε γενικές γραμμές, εμφανίστηκαν χθες οι επιστήμονες με αφορμή τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ στη Θεσσαλία. Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σεισμολόγος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Θανάσης Γκανάς, δήλωσε πως ο ίδιος θεωρεί ότι είναι φυσιολογική η σεισμική δόνηση για την περιοχή της Πίνδου, και δεν προκαλεί ανησυχία.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος μιλώντας στο onlarissa.gr έκανε λόγο για «μία τεράστια ζώνη από το τέρμα των Αγράφων από την Ευρυτανία, που συνεχίζει κατά μήκος όλης της Πίνδου, ανατολικά από τα Γιάννενα και κοντά στην Κόνιτσα, συνεχίζει στην Αλβανία και φθάνει στην Οχρίδα». Πρόσθεσε δε πως η περιοχή δεν είναι ιδιαίτερα σεισμογενής και έχει δώσει δονήσεις κοντά στους 6 βαθμούς, οι οποίες σε σπάνιες περιπτώσεις έφτασαν τους 6,5.