Με Μάξιμο η σύνθεση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

on .

IERA SYNODOS IERONYMOS

• Από το Σάββατο, 1 Σεπτεμβρίου, αρχή του Εκκλησιαστικού έτους, ανέλαβε καθήκοντα η νέα Διαρκής Ιερά Σύνοδο, στην οποία μετέχει και ο μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος. Η πρώτη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, με την νέα σύνθεση έχει προγραμματιστεί για σήμερα και αύριο.
Σε αυτή μετέχουν οι μητροπολίτες: Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος. Πατρών κ. Χρυσόστομος, Κυθήρων κ. Σεραφείμ, Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμίας, Κορίνθου κ. Διονύσιος, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, Κίτρους και Κατερίνης κ. Γεώργιος, Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, Ελασσώνος κ. Χαρίτων, Γρεβενών κ. Δαβίδ.

Δύο στο Πατριαρχείο
Εν τω μεταξύ το θέμα της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας, υπέρ της οποίας τάσσεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ήταν μεταξύ αυτών που κυριάρχησε στη Σύναψη των μητροπολιτών που οργάνωσε ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.
Στη σύναξη, από τους τέσσερις μητροπολίτες της Ηπείρου, που ανήκουν στις λεγόμενες «Νέες χώρες» συμμετείχαν ο Ιωαννίνων Μάξιμος και ο Νικοπόλεως και Πρεβέζης Χρυσόστομος.

Δεύτερος γάμος για ιερείς
Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Εθνικού Κήρυκα» των ΗΠΑ, έλαβε την ιστορική απόφαση να επιτρέπεται του λοιπού ο δεύτερος γάμος των ιερέων, μόνο σε περίπτωση χηρείας τους ή εάν τους εγκαταλείπει η πρεσβυτέρα τους. Υπογραμμίζεται ότι κάθε περίπτωση θα εξετάζεται χωριστά και θα αποστέλλεται από τον οικείο ποιμενάρχη και θα κρίνεται από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Επίσης το μυστήριο του γάμου για τον δεύτερο γάμο των ιερέων θα είναι διαφορετικό, μία απλή προσευχή και σε πολύ στενό οικογενειακό κύκλο. Εντός των επόμενων ημερών θα αποσταλεί επίσημο Γράμμα από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο με λεπτομέρειες και κατευθύνσεις.