«Ανοιχτή» είναι η ΒΙ.ΠΕ. στη γερμανική τεχνογνωσία

on .

GERMANOI BIPE

• Θετική επίδραση μπορεί να έχει για τις επιχειρήσεις της ΒΙ.ΠΕ Ιωαννίνων η ανταλλαγή κουλτούρας, τεχνογνωσίας και επιστήμης με τη Γερμανία. Από αυτή την άποψη ιδιαίτερα σημαντική ήταν η χθεσινή επίσκεψη στη Βιομηχανική Περιοχή αντιπροσωπείας του Δήμου Σανκτ Λεόν – Ροτ.
Η γερμανική αντιπροσωπεία επισκέπτεται αυτές τις μέρες τον Δήμο Ζίτσας, με τον οποίο συσφίγγει δεσμούς συνεργασίας και πρόκειται να αδελφοποιηθεί μέσα στο 2019.

Συνάντηση στη ΒΙ.ΠΕ
Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ένωσης Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων της Βιομηχανικής Περιοχής Λευτέρη Αραμπατζή και στελέχη της ΕΤΒΑ-ΒΙ.ΠΕ.Α.Ε. είχαν χθες το πρωί τα στελέχη του Δήμου Σανκτ Λεόν – Ροτ από την περιοχή της Χαϊδελβέργης, επικεφαλής της οποίας είναι ο Δήμαρχος Alexander Eger.
«Πιστεύουμε πως η ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης και επιχειρήσεων συμβάλλει περισσότερο στη διεύρυνση συνεργασιών, από τις τεχνοκρατικές διαδικασίες που ακολουθούνται σε επίπεδο κρατών και αυτό το μοντέλο προσπαθούμε να προωθήσουμε», ανέφερε στη διάρκεια της συνάντησης ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος που συνόδευε τη Γερμανική αντιπροσωπεία.
Τα χαρακτηριστικά των εγκαταστημένων επιχειρήσεων στη ΒΙ.ΠΕ. που στην πλειοψηφία τους ανήκουν στον κλάδο της μεταποίησης τροφίμων παρουσίασε ο Πρόεδρος της Ένωσης Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων. «Για εμάς ο τρόπος που αναπτύχθηκε στη Γερμανία ο επιχειρηματικός τομέας αποτελεί πρότυπο», ανέφερε ο κ. Αραμπατζής και πρόσθεσε πως «με τη συνεργασία και του Δήμου Ζίτσας τα τελευταία χρόνια καταβάλλονται προσπάθειες να γίνει ένα νέο ξεκίνημα σε καινούργιες βάσεις».
Το προφίλ της ΒΙ.ΠΕ. από την ίδρυσή της το 1973 έως σήμερα παρουσίασε παίρνοντας το λόγο η τοπική υπεύθυνος της ΕΤΒΑ-ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε. Ντίνα Τσιότα, τονίζοντας πως «η κρίση έχει αφήσει το αποτύπωμά της και εδώ, ωστόσο από το φορέα αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες, σε συνεργασία πάντα με τους εγκατεστημένους, με στόχο τη βελτίωση υποδομών και τεχνολογίας που συμβάλλουν στην ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων».
Η επίσκεψη στη ΒΙ.ΠΕ. ολοκληρώθηκε με ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του 3ου Πυροσβεστικού Σταθμού και της 5ης ΕΜΑΚ όπου οι υποδιοικητές Αναστασία Κόλια και Ιωάννης Λισγάρας αντίστοιχα παρουσίασαν το έργο που επιτελεί το Πυροσβεστικό Σώμα και η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών.

Στενότερη συνεργασία
Η Γερμανική αντιπροσωπεία με επικεφαλής το Δήμαρχο του Σανκτ Λεόν-Ροτ Alexander Eger αποτελείται από αντιδημάρχους, δημοτικούς συμβούλους και κλιμάκιο του Σώματος Εθελοντών Πυροσβεστών.
Στόχος της επίσκεψης είναι η διεύρυνση της μέχρι σήμερα συνεργασίας που έχουν αναπτύξει οι δύο Δήμοι και σε άλλους τομείς, με απώτερο σκοπό την Αδελφοποίησή τους μέσα στο 2019, γεγονός που επεσήμανε και ο Μιχάλης Πλιάκος στο χαιρετισμό του καλωσορίζοντας το Γερμανό Δήμαρχο και τα μέλη της αντιπροσωπείας στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου το πρωί της Τρίτης. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «το ταξίδι σας αυτό θέλουμε να αποτελέσει τη συνέχεια σε μια πορεία μόνιμη και σταθερή μέσα στο χρόνο, με απώτερο στόχο την παροχή ενός ευέλικτου πλαισίου ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών, ανταλλαγής εμπειριών και ανάπτυξης αλληλεγγύης μεταξύ των Δήμων μας».

Σε Ελεούσα - Βουτσαρά
Η Γερμανική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε και το κλιμάκιο του Πυροσβεστικού Σταθμού στον Βουτσαρά. Εκεί, τους υποδέχθηκαν ο Διοικητής Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ηπείρου Αρχιπύραρχος Ευθύμιος Γεωργακόπουλος, ο Δ/της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Ιωαννίνων, Πύραρχος Απόστολος Βασδέκης, ο Διοικητής του 2ου Πυροσβεστικού Σταθμού Ιωαννίνων Επιπυραγός, Φώτης Δεληγιάννης, ο Προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Σταθμού Βουτσαρά Ανδρέας Παπαζυγούρας και πυροσβέστες που υπηρετούν στο κλιμάκιο.
Για λογαριασμό του Πυροσβεστικού Σώματος τους καλωσόρισε ο πρώην Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ιωαννίνων πύραρχος Γεώργιος Χαβέλας ο οποίος αναφέρθηκε στην αγαστή συνεργασία του Δήμου Ζίτσας και των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, καθώς μεταξύ άλλων κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου ενισχύει το στόλο των πυροσβεστικών οχημάτων παραχωρώντας το πυροσβεστικό που του έχει δωρίσει ο Δήμος Σανκτ Λεόν-Ροτ.
Το απόγευμα της Τρίτης, τα μέλη της Γερμανικής Αντιπροσωπείας συνοδευόμενα από το Δημοτικό Σύμβουλο Στέφανο Μιχάλη που ήταν και ο πρωτεργάτης της όλης προσπάθειας καθώς επί αντιδημαρχίας του ξεκίνησε το εγχείρημα ξεναγήθηκαν στο οινοποιείο «Κτήμα Γκλίναβος» από τον υπεύθυνο οινοτουρισμού Αλέξανδρο Μπαλτογιάννη, όπου οι επισκέπτες γνώρισαν τα «μυστικά» του κρασιού και των αποσταγμάτων.