Οι Επτανήσιοι τίμησαν τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο

on .

ANASTASIOS BRABEYSH

• Μια ακόμη τιμητική διάκριση απονεμήθηκε στον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο, τη διεθνώς αποδεκτή αυτή θρησκευτική φυσιογνωμία.
Συγκεκριμένα ο Αναστάσιος τιμήθηκε στην Κέρκυρα κατά το 1ο Διεθνές Συνέδριο «Αποδήμων και όπου γης Επτανησίων». Σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι «ανακαλύφθηκαν πολλά κοιτάσματα στην περιοχή των δικών μας θαλασσών στο Ιόνιο. Είναι σημαντικό αυτό το πράγμα, αλλά εγώ θα έλεγα πως είναι καιρός να ανακαλύψουμε τα κοιτάσματα που έχουμε στο DNA μας, και τα οποία ουσιαστικά τα έχουμε αφήσει. Καλά είναι τα εξωτερικά, τα οποία πολλές φορές τονίζουμε, αλλά θα χρειαστεί να ξαναβρούμε πάλι ξεχασμένα πράγματα, όπως αυτό το φιλότιμο, αυτή τη λεβεντιά, αυτή την ελπίδα, τη δραστηριότητα και την εφευρετικότητα, τα οποία πολλές φορές τα ξεχνούμε. Εύχομαι καλές προσπάθειες και σε αυτές τις εξορύξεις από το DNA μας το παλιό, που είναι υπέροχο διότι ουσιαστικά έχει στηριχθεί στην ορθόδοξη πίστη. Βεβαίως δεν είναι συνηθισμένο σήμερα να κάνουμε αναφορές στην Ορθόδοξη πίστη, αλλά χωρίς αυτή δεν θα υπήρχε αυτή η παράδοση, αυτή η αξιοπρέπεια, αυτή η ευγένεια και αυτή η λεπτότητά στο λαό μας. Να δοξάζουμε το Θεό και να τη ζούμε πιο βαθιά την Ορθόδοξη πίστη μας».

Η τιμητική διάκριση
Η τελετή τιμής προς το Μακαριώτατο Αρχιεπισκόπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιο έγινε στο Αχίλλειο, παρουσία πλήθους κόσμου, εκπροσώπων αρχών και φορέων της περιοχής. Ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε αισθήματα βαθιάς ευχαριστίας τονίζοντας ότι «ως Εκκλησία είμαστε αδιάκοπα παρόντες στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Πολύ σημαντικό γιατί είναι ένα αδιάκοπο πανεπιστήμιο, μια συνεχής εκπαίδευση , ένας ανοιχτός διάλογος πεποιθήσεων. Αν θα έπρεπε να συνοψίσω όλες αυτές τις εμπειρίες αισθάνομαι ακριβώς ότι είμαι απλός στη μεγάλη ευλογία να ζούμε μέσα στην ορθόδοξη πίστη, να ανησυχούμε ουσιαστικά όχι μόνο για ό,τι συμβαίνει στην πατρίδα μας αλλά και για ό,τι γίνεται στον κόσμο. Για να βρει κάποιος τον εαυτό του πρέπει πρώτα να προσφέρει. Ό,τι κλείνεται στον εαυτό του κινδυνεύει να χαθεί».
Στην ιδιαίτερη σχέση του κ. Αναστασίου με την Κεφαλονιά και τη Λευκάδα, αλλά και στο ανθρωπιστικό, κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο του στη γείτονα χώρα, καθώς και στην οικουμενική προσφορά του, αναφέρθηκε κατά το χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, επισημαίνοντας ότι είναι ένας από τους απόδημους Επτανησίους, που τιμά παγκοσμίως με τη δράση του και τη στάση του την καταγωγή του. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι "από το 1992 μέχρι σήμερα στην Εκκλησία της Αλβανίας, την ανασύστησε από τα ερείπια κυριολεκτικά, μέσα σε ένα περιβάλλον πολιτικό και εκκλησιαστικό που δεν ήταν πάντα το καλύτερο. Το έργο της Αρχιεπισκοπής στην Αλβανία, που είναι έργο κυρίως του Αναστασίου, αλλά με τη συλλογικότητα που τον διακρίνει στις πράξεις του είναι ένα έργο που απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους που έχουν αυτές τις ανάγκες στην Αλβανία και όχι μόνο για τους Χριστιανούς Ορθοδόξους". Μετά την προβολή μικρής διάρκειας βίντεο με τη δράση του Αρχιεπισκόπου, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων και ο κ Αναστάσιος αντάλλαξαν δώρα (ασημένιο δίσκο με το έμβλημα των Ιονίων νήσων και εικόνα). Στην επίσημη τελετή προς τιμήν του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστασίου παρευρέθησαν μεταξύ άλλων οι Μητροπολίτες Κεφαλληνίας Δημήτριος, Λευκάδας και ΙΘάκης κ.Θεόφιλος, ο Επίσκοπος Δωδώνης Χρυσόστομος, η βουλευτής Κέρκυρας Φωτεινή Βάκη, η βουλευτής Κεφαλονιάς Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, ο έπαρχος Ιθάκης Σπύρος Τσιντήλας, ο δήμαρχος Κεφαλονιάς Αλέξανδρος Παρίσης, ο δήμαρχος Ζακύνθου Παύλος Κολοκοτσάς, ο πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου Βασίλης Χρυσικόπουλος, ο πρόεδρος της Δ.Ε του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Γιάννης Δραγώνας, αντιπεριφερειάρχες, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι.
Η. Μ.