Καταστροφικός για την Παμβώτιδα ο Στίβος Θαλασσίου Σκι στην Αμφιθέα!

on .

KANALI AMFITHEAS

• Τις ενστάσεις του για τον τόπο διεξαγωγής αυτές τις μέρες του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Θαλασσίου Σκι στην Λίμνη Παμβώτιδα και συγκεκριμένα στο «κανάλι Αμφιθέας» εκφράζει με χθεσινή ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος.
Μάλιστα σπεύδει να διευκρινίσει ότι δεν είναι αντίθετος με τους αγώνες, αφού πρόκειται για ένα σημαντικό αθλητικό γεγονός με θετικές επιπτώσεις στον τουρισμό της πόλης, ωστόσο προσθέτει ότι θα έπρεπε να διεξάγονται στην υδάτινη επιφάνεια της Λίμνης όπως γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια. «Ήδη από το 1986 είχε κατασκευαστεί στο χώρο της Λιμνοπούλας ένας εξαίρετος στίβος σκί όπου διεξάγονταν πανευρωπαϊκοί αγώνες με μεγάλη επιτυχία. Το ίδιο θα μπορούσε να συμβαίνει
και σήμερα», τονίζει χαρακτηριστικά.

Σωρεία παραβάσεων…
Όσον αφορά το «κανάλι Αμφιθέας», στο οποίο διεξάγονται σήμερα οι αγώνες κάνει λόγο για σωρεία παραβάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, οι οποίες αναφέρονται λεπτομερώς στην ετήσια Έκθεση έτους 2015 του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Όπως επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο Σύλλογος «η δημιουργία του λεγόμενου «καναλιού» εντός του υγροβιότοπου Αμφιθέας αποτελεί περιβαλλοντικό έγκλημα τεράστιας σημασίας, με καταστροφικές συνέπειες για το οικοσύστημα της Λίμνης αφού, εκτός των άλλων, δημιουργεί συνθήκες μονιμότητας του παράνομου αναχώματος το οποίο έχει αποκλείσει την λίμνη Παμβώτιδα από τις πηγές του Μιτσικελίου καθιστώντας τη κλειστή δεξαμενή υδάτων…».
Το έγγραφο Καχριμάνη
Παράλληλα, υπενθυμίζει έγγραφο του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη το 2012 προς τους μελετητές που είχαν αναλάβει τη σύνταξη μελέτης κατασκευής ποδηλατόδρομου περιμετρικά της Λίμνης, με το οποίο – όπως τονίζει «έδινε την εντολή η διέλευση του ποδηλατόδρομου να γίνει επάνω στο ανάχωμα Αμφιθέας. Να σημειωθεί ότι στην αρχική προμελέτη τους οι μελετητές τοποθετούσαν τον ποδηλατόδρομο στα όρια της Αμφιθέας και όχι επάνω στο ανάχωμα, άποψη με την οποία ήταν σύμφωνος τόσο ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας, όσο και λοιποί φορείς».
Ακόμη ο Σύλλογος Περιβάλλοντος αναφέρεται και στις παρεμβάσεις που έχουν κάνει στο ΣτΕ ο πρώην Δήμαρχος Ιωαννίνων Φιλ. Φίλιος και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, οι οποίοι διετέλεσαν πρόεδρος και αντιπρόεδρος αντίστοιχα της Οργανωτικής Επιτροπής των αγώνων σκί του 2013, αιτούμενοι τη διατήρηση της οριοθέτησης της λίμνης επάνω στα αναχώματα Αμφιθέας και Ανατολής –Κατσικά.
«Η κοινωνία των Ιωαννίνων αξιολογώντας τις παραπάνω ενέργειες, οι οποίες μόνο εχθρικές προς τη Λίμνη Παμβώτιδα μπορούν να χαρακτηριστούν, αφού θυσιάζουν το οικοσύστημά της για την εξυπηρέτηση συμφερόντων, ας βγάλει τα συμπεράσματά της», καταλήγει η ανακοίνωση.