Ο χώρος της Παιδείας στο στόχαστρο της ανεύθυνης πολιτικής Αλ. Τσίπρα

on .

EKSETASEIS1

• Σκληρή κριτική στην Κυβέρνηση και για τους χειρισμούς της στην Παιδεία, ασκεί η ΝΟΔΕ Ν.Δ. Ιωαννίνων, με αφορμή το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς.
«Στα τριάμισι χρόνια διακυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α-ΑΝ.ΕΛ. ο χώρος της Παιδείας είναι από τους πρώτους που μπήκαν στο στόχαστρο της ανεύθυνης πολιτικής του κ. Τσίπρα», τονίζει σε χθεσινή ανακοίνωσή της και αναφέρεται τόσο στις συχνές αλλαγές των Υπουργών στους μέχρι τώρα κυβερνητικούς ανασχηματισμούς (Μπαλτάς, Φίλης, Γαβρόγλου), όσο και στις διαφορετικές προσεγγίσεις του κάθε ενός για τα εκπαιδευτικά ζητήματα, γεγονότα που – όπως σημειώνει - μαρτυρούν την παντελή έλλειψη σχεδιασμού και οράματος από την κεντρική εξουσία για τα θέματα της εκπαιδευτικής κοινότητας, με τελευταίο στην επικαιρότητα τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Κατά Κ. Γαβρόγλου
Στο στόχαστρο της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων μπαίνει ο σημερινός Υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, τον οποίο χαρακτηρίζει ως τον Κορυφαίο του Χορού της ασυναρτησίας, αφού «αυτοαναιρείται σε διάστημα λίγων μηνών: από την εξαγγελία για πλήρη κατάργηση των Πανελληνίων Εξετάσεων μεταπήδησε στο αναχρονιστικό σύστημα των δεσμών, σέρνοντας το εξεταστικό σύστημα 30 χρόνια πίσω ∙ και από την ελεύθερη είσοδο των υποψηφίων σπουδαστών στα πανεπιστημιακά ιδρύματα που υποσχόταν, στον περιορισμό των επιλογών τους βάσει κριτηρίων. Πέραν αυτών, όμως, τα χειρότερα ακολουθούν με την εξαγγελία για κατηγοριοποίηση των Σχολών σε εκείνες που θα διατηρούν το ακαδημαϊκό τους κύρος και σε εκείνες που αναπόφευκτα θα γνωρίσουν την απαξίωση από τους υποψηφίους σπουδαστές.
Επιπλέον, το αδιάβλητο του συστήματος μένει μετέωρο εξ αιτίας της κατάργησης της τράπεζας θεμάτων, άρα και της μη διασφάλισης της ομοιογένειας και του κοινού βαθμού δυσκολίας τους από περιοχή σε περιοχή».

Επίθεση στην κλασική παιδεία
Από την κριτική δεν γλιτώνει η εξαγγελία για την κατάργηση της εξέτασης του μαθήματος της Λατινικής Γλώσσας και Γραμματείας, η οποία έρχεται να προστεθεί στην κατάργηση της εξέτασης της Αρχαίας Ελληνικής στις τάξεις του Γυμνασίου. «Πρόκειται για μία ακόμη επίθεση που δέχονται τα κλασσικά γράμματα και συνολικά οι ανθρωπιστικές σπουδές στη χώρα μας από μία Κυβέρνηση που επιδιώκει να καλλιεργήσει μία γενιά απαίδευτων Ελλήνων», σημειώνει η ΝΟΔΕ.
Και προσθέτει ότι «ο κ. Γαβρόγλου με την εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού συνεχίζει να διοικεί δίχως να λαμβάνει υπ’ όψιν κανέναν αρμόδιο φορέα, καθώς και τους δύο Εθνικούς Διαλόγους που έγιναν προκειμένου να βρεθεί τρόπος αναβάθμισης του συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, υποβαθμίζοντας με τις επιλογές του όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης στη χώρα μας».
Και καταλήγοντας επισημαίνει ότι η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη ανακοινώσει πως θα καταψηφίσει τις συγκεκριμένες εξαγγελίες της Κυβέρνησης και καλεί τα υπόλοιπα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης σε διάλογο ουσιαστικό και στη συγκρότηση ενός κοινού μετώπου απέναντι σε κάθε ενέργεια που διαφαίνεται επιζήμια για την Παιδεία.