Οι κτηνοτρόφοι στον… καφενέ την ώρα που τα κοπάδια αφανίζουν καλλιέργειες!

on .

AGELADES DROMOS

• Σε απόγνωση βρίσκονται κάτοικοι της Ηπειρωτικής υ­παίθρου, οι οποίοι συχνά έρχονται αντιμέτωποι με «αδέσποτα» κοπάδια ανεπιτήρητων ζώων!
Πρόκειται, δυστυχώς, για ένα σύνηθες φαινόμενο σε πολλές περιοχές, κυρίως σε Μέτσοβο και Πωγώνι, αφού κοπάδια αγελάδων ή και αιγοπροβάτων, πολλές φορές, κυκλοφορούν μόνα τους διασχίζοντας επαρχιακούς δρόμους προκαλώντας σημαντικές ζημιές σε κήπους οικισμών και γενικά σε καλλιέργειες. Ακόμη πιο επικίνδυνο είναι το γεγονός ότι μπορεί ν’ αποτελέσουν και αιτία πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων, αφού συχνά κινούνται μέχρι και σε κλειστούς αυτοκινητόδρομους, είναι η Εγνατία Οδός!

Ζητούν μέτρα!
Η κατάσταση με τις αγελάδες «ελευθέρας βοσκής» στην Μηλιά Μετσόβου φαίνεται πως έχει φτάσει στο «μη παρέκει» και 33 κάτοικοι με αναφορά τους από τον Απρίλιο του 2018 (!) προς το Δήμο Μετσόβου, το Αστυνομικό Τμήμα Μετσόβου και την Αρμόδια Διεύθυνση Δασαρχείου Μετσόβου και Αγρονομείο, ζητούσαν την άμεση λήψη μέτρων προστασίας, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχει γίνει κάτι!
«Τα τελευταία χρόνια εκμεταλλευτές αγελάδων τις αφήνουν να περιφέρονται, χωρίς γελαδάρη, χωρίς καμία επιτήρηση, μέσα σε αγρούς, κήπους, σε αυλές σπιτιών κ.λπ. Βλέπει κανείς π.χ. τους θερινούς μήνες δέκα γελάδια να εισβάλουν στους κήπους στη θέση «Χάνι» της Μηλιάς, τριάντα σε άλλους κήπους στη θέση «Κήποι», πέντε μέσα στους δρόμους του χωριού, γκρεμίζουν φράχτες, καταστρέφουν ό,τι βρουν μπροστά τους», αναφέρεται μεταξύ άλλων, στην αναφορά τους.

Προτιμούν το καφενείο!
Και προσθέτουν «παλαιά όλοι γνωρίζαμε ότι τα ζώα είχαν τους βοσκούς τους (βοσκοί αιγοπροβάτων, γελαδάρηδες, βαλμάδες για τα άλογα κ.λ.π.). Και έβοσκαν σε συγκεκριμένες εκτάσεις (βοσκές), εκτός των οικισμών και μακριά από αγρούς, κήπους και συναφή. Και τότε τα ζώα ήταν χιλιάδες. Τώρα πρόκειται για μερικές δεκάδες ή εκατοντάδες το πολύ, πλην όμως οι εκμεταλλευτές τους επιθυμούν οι ίδιοι να πίνουν τον καφέ τους στο καφενείο ή να ταξιδεύουν σε άλλα μέρη και οι αγελάδες να περιφέρονται μόνες τους. Στην Μηλιά έχουν προκαλέσει ήδη πολλές ζημιές».

Να λάβει μέτρα ο Δήμος…
Οι κάτοικοι βρίσκονται σε απόγνωση και ζητούν από τον Δήμο «να λάβει μέτρα εναντίον όλων όσων αφήνουν ελεύθερες τις αγελάδες, εκτός των συγκεκριμένων τόπων που έχουν οριστεί ως βοσκές. Το Δασαρχείο, η Αστυνομία και το Αγρονομείο να περιπολούν και να υποβάλλουν μηνύσεις ή να εφαρμόσουν σε βάρους των υπευθύνων τα νόμιμα».

Πρόστιμα μέχρι 1.500 ευρώ
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανεξέλεγκτη αυτή κατάσταση σε πολλές περιοχές της Ηπείρου μπορεί να αντιμετωπιστεί και με το Νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις για την ίδρυση και λειτουργία κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων», καθώς σε άρθρο του προβλέπει ότι «οι Περιφέρειες της χώρας, με τη συνδρομή των οικείων Δήμων, υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή, μεταφορά, φύλαξη, διατροφή και διατήρηση των ανεπιτήρητων αγροτικών ζώων, μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την καθ’ οιοδήποτε τρόπο εκποίηση ή σφαγή ή επιστροφή στον ιδιοκτήτη τους. Με απόφαση του Περιφερειάρχη, ύστερα από διαβούλευση με τους οικείους Δήμους, καθορίζεται το πλαίσιο συνδρομής των Δήμων (προσωπικό, χώροι φύλαξης, διαχείριση, συλλογή, μεταφορά κλπ)».
Μάλιστα για τους «παραβάτες» κτηνοτρόφους τα πρόστιμα θα κυμαίνονται από 60 έως 1.500 ευρώ ανά ζώο.
Το εν λόγω Νομοσχέδιο βρίσκονταν σε δημόσια διαβούλευση μέχρι και προχθές Δευτέρα και πλέον αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή προς επικύρωση, με τις όποιες αλλαγές προκύψουν.