Περιφέρεια και χοιροτρόφοι παίρνουν τα «μέτρα» τους για την πανώλη

on .

GOYROYNIA

• Η Αφρικανική πανώλη των χοίρων, είναι ο νέος «εφιάλτης» για τους χοιροτρόφους της Ηπείρου, καθώς έχουν εντοπιστεί κρούσματα στη γειτονική Βουλγαρία και είναι πολύ εύκολο η νόσος να μεταδοθεί και στην Ελλάδα μέσω των αγριόχοιρων.
Η Περιφέρεια Ηπείρου, οι χοιροτρόφοι και όλες οι συναρμόδιες υπηρεσίες ουσιαστικά έχουν τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής για πρόληψη της εμφάνισης της νόσου στην περιοχή μας. Την Τρίτη οργανώθηκε ημερίδα στη Φιλιππιάδα, στην περιοχή της οποίας δραστηριοποιούνται οι περισσότερες χοιροτροφικές μονάδες, κατά την οποία οι κτηνίατροι, Δρ. Αικατερίνη Ντόντορου, αν. Προϊστάμενη Δ/νσης Κτηνιατρικής Περιφέρειας Ηπείρου και Παναγιώτης Παπουτσής, Κτηνίατρος Αγροτικού Κτηνιατρείου Φιλιππιάδας, έκαναν εκτενή ενημέρωση των χοιτοτρόφων για τη συμπτωματολογία της νόσου, τους συνήθεις τρόπους μετάδοσης, τα μέτρα βιοσφάλειας, αλλά και τα μέτρα που λαμβάνονται σε περίπτωση εμφάνισης της νόσου και τις οικονομικές επιπτώσεις που έχει στον τομέα της χοιροτροφίας. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα μέτρα βιοπροφύλαξης που πρέπει να λαμβάνουν τόσο οι χοιροτρόφοι όσο και όσοι έρχονται σε επαφή με αγριόχοιρους (κυνηγοί, θηροφύλακες κλπ.). Τονίστηκε ότι η νόσος αφορά αποκλειστικά τους χοίρους και τους αγριόχοιρους και δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, ωστόσο προκαλεί σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στον κλάδο της χοιροτροφίας.
Την ημερίδα παρακολούθησε και χαιρέτησε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη λήψης των απαραίτητων μέτρων βιοασφάλειας και τόνισε ότι όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου θα συνδράμουν στην αποτροπή εμφάνισης της νόσου στην περιοχή.
Στην ημερίδα παρευρέθηκαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας κ. Βασίλης Ψαθάς, περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, πλήθος χοιροτρόφων και εκπροσώπων των κυνηγετικών συλλόγων, κτηνίατροι των κτηνιατρικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Ηπείρου και υπάλληλοι των δασικών υπηρεσιών και της θηροφυλακής.