Βελτιώνεται η πυρασφάλεια στο Αεροδρόμιο Ιωαννίνων!

on .

PYROSBESTIKO

• Δεν είναι μόνο η επέκταση του κεντρικού του κτιρίου, οι διάδρομοι, το πάρκινγκ και ο νέος πύργος ελέγχου που αναβαθμίζουν το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων.
Σε εξέλιξη βρίσκονται κι άλλες επιμέρους παρεμβάσεις χάρη στις οποίες ο Αερολιμένας αλλάζει κατηγορία και καθίσταται περισσότερο ελκυστικός για μεγάλες αεροπορικές εταιρίες απ’ όλη την Ευρώπη, γεγονός που αποτελεί εξάλλου το ζητούμενο για την πόλη μας και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Τελευταία θετική εξέλιξη είναι η προσθήκη και δεύτερου πυροσβεστικού οχήματος στην αντίστοιχη υπηρεσία του Αεροδρομίου, χάρη στο οποίο ανεβαίνει σε ανώτερη κατηγορία πυρασφάλειας. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε η Ένωση Ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων.

Με «δανεικό» όχημα…
Στην Πυροσβεστική Υπηρεσία του Αερολιμένα Ιωαννίνων προστέθηκε πρόσφατα και ένα δεύτερο πυροσβεστικό όχημα, όπως έκανε γνωστό χθες η Ένωση Ξενοδόχων.
Εδώ και χρόνια το Αεροδρόμιο διέθετε μόνο ένα πυροσβεστικό όχημα χωρητικότητας έξι τόνων και κατατάσσονταν στην κατηγορία πυρασφάλειας 5, γεγονός που αντιστοιχεί στο μέγεθος ατράκτου των αεροσκαφών που μπορούν να προσγειωθούν.
Όταν, δε, παρουσιαζόταν αντίστοιχη ανάγκη, το Αεροδρόμιο δανειζόταν ένα όχημα από τον Πυροσβεστικό Σταθμό της Λεωφόρου Γράμμου, το οποίο παρευρισκόταν εκεί μέχρι το φιλοξενούμενο αεροσκάφος να αναχωρήσει. Η λύση αυτή ήταν φυσικά προσωρινή, καθώς κατά τη θερινή περίοδο δεν μπορούσε να διασφαλιστεί η περιστασιακή παροχή οχήματος από την Πυροσβεστική, καθώς μειωνόταν το δυναμικό της.

Ανέβηκε κατηγορία
Με το δεύτερο, εγκατεστημένο πλέον στο Αεροδρόμιο, όχημα, αυτός αναβαθμίστηκε στην κατηγορία πυρασφάλειας 6, με την Ένωση Ξενοδόχων να σημειώνει στην ανακοίνωσή της πως το γεγονός αυτό «αποτελεί καίρια και μόνιμη λύση σε ένα λεπτό θέμα, που όμως είχε αντίκτυπο στο ενδιαφέρον πολλών αεροπορικών εταιριών».
Πλέον, όπως αναφέρει, προβλέπεται η άφιξη επιβατικών αεροσκαφών μεγαλύτερης ατράκτου, όπως για παράδειγμα του Boeing 737-800 και των Airbus 320 και 321, αεροπλάνων που αποτελούν την επικορωνίδα των αεροπορικών μεταφορών στην Ευρώπη και στελεχώνουν τους στόλους μεγάλων αεροπορικών αλλά και εταιριών charter, όπως Apollo, Aegean, DAT, SAS, Ryanair, TUI, ThomasCook, Transavia, Condor κτλ.
Η Ένωση Ξενοδόχων καταλήγει σημειώνοντας πως η αναβάθμιση της κατηγορίας πυρασφάλειας έχει ήδη δημοσιευθεί σε σχετικό NOTAM και αποτελεί μία ακόμη κερδισμένη μάχη στις προσπάθειες της ΥΠΑ, της Περιφέρειας Ηπείρου, της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ιωαννίνων και του Αερολιμένα, για την ανάπτυξη του Αεροδρομίου, η οποία τον κατατάσσει πλέον στη λίστα πυρασφάλειας αεροδρομίων με πυκνή αεροπορική κίνηση.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ