«Βολές» από Δήμαρχο σε Φορέα Διαχείρισης και έμμεσα σε Περιφέρεια Ηπείρου

on .

APORRIMMATA DIAXEIRISH

• Την πρόθεσή του να αποκτήσει ο Δήμος Ιωαννιτών ενεργό ρόλο στην διαχείριση των απορριμμάτων, εξέφρασε χθες σε γραπτή δήλωσή του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θ. Μπέγκας, κατηγορώντας μάλιστα την υπό τον Σπ. Κωνσταντόπουλο, Διοίκηση του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της 1ης Διαχειριστικής Ενότητας, για δήθεν ανεπάρκεια, ενόψει της δοκιμαστικής λειτουργίας της μονάδας ΑΣΑ – πριν ακόμη ξεκινήσει - και των όσων αλλαγών επιφέρει αυτή στον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων.
Το κενό αυτό – αναφέρει η χθεσινή ανακοίνωση - κλήθηκε να καλύψει η Δημοτική Αρχή και το έκανε φροντίζοντας να μην διακινδυνεύσει η λειτουργία του συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, σε ότι αφορά το Δήμο Ιωαννιτών. Η χθεσινή τοποθέτηση του Δημάρχου έρχεται σε συνέχεια της ανακοίνωσης της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία εξασφάλισε 1,27 εκατ. ευρώ για την μεταφορά των υπολειμμάτων στους ΧΥΤΥ κι έτσι για ένα τουλάχιστον χρόνο δεν θα επιβαρυνθούν γι’ αυτό οι Δήμοι της Ηπείρου (σχετικά έγραψε χθες ο «Π.Λ.»).
Κι ενώ η Δημοτ. Αρχή Ιωαννίνων αναγνωρίζει ότι η εξασφάλιση χρηματοδότησης από την Περιφέρεια Ηπείρου για το κόστος μεταφοράς των υπολειμμάτων, ανακουφίζει τους προϋπολογισμούς των ανταποδοτικών τελών, ωστόσο υποστηρίζει ότι το μεγαλύτερο κομμάτι του κόστους παραμένει. Όπως τονίζει το μεγαλύτερο κόστος προκύπτει από το τέλος εισόδου των απορριμμάτων στο εργοστάσιο (40 ευρώ ο τόνος), αφήνοντας έτσι έμμεσες αιχμές και κατά της Περιφέρειας Ηπείρου.
Στην ανακοίνωσή της η Δημοτική Αρχή αναφέρει ότι «έχει διατυπώσει δημόσια την άποψη ότι το κράτος θα πρέπει να πριμοδοτήσει αυτούς που προχώρησαν τα σχέδια και τις επενδύσεις για τη σύγχρονη διαχείριση των απορριμμάτων και να επιβάλει τις προβλεπόμενες ποινές σε όσους έχουν καθυστερήσει»!..
Παράλληλα σημειώνει πως «είχε διασφαλίσει την πίστωση για την μεταφορά του υπολείμματος από ίδιους πόρους εγγεγραμμένη στον προϋπολογισμό του Δήμου εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ όπως θα φανεί και από την εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για τα ανταποδοτικά τέλη του 2019, η Δημοτική Αρχή, λόγω της ορθής διαχείρισης των οικονομικών του Δήμου, θα προτείνει την μηδενική επιβάρυνση των πολιτών».