Με κοσμοσυρροή ξεκίνησε ο «λάμποβος» Παραμυθιάς

on .

PAZARI LAMPOBOS 8 10 18

Με κοσμοσυρροή που θα αυξηθεί αυτές τις ημέρες ξεκίνησε η παλαιότερη εμποροπανήγυρη της Ηπείρου, ο «λάμποβος» της Παραμυθιάς, ο οποίος θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 14 Οκτωβρίου.
Έτοιμοι, κατά την εκκίνηση, οι μικροπωλητές, που ο αριθμός τους είναι μεγάλος, υπολογίζεται στους 432 και πολύς κόσμος περιδιάβηκε μπροστά από τους πάγκους. Και φέτος, αναμένεται να είναι μεγάλη η επισκεψιμότητα, αφού χιλιάδες άνθρωποι, όχι μόνο από τη Θεσπρωτία, αλλά και από διάφορες περιοχές της Ηπείρου κατακλύζουν το παζάρι. Η διαφοροποίηση της εμποροπανήγυρης της Παραμυθιάς σε σχέση με τις άλλες, που οργανώνονται, δεν είναι μόνο η ιστορικότητά της, αλλά και το ότι αποτελεί περισσότερο αφορμή και σημείο επικοινωνίας και ανταμώματος χωρίς, βέβαια, να είναι ευκαταφρόνητος ο τζίρος της.
Παλαιότερα ο «λάμποβος», ήταν το μεγάλο χρονιάτικο παζάρι, στο οποίο γίνονταν αγοραπωλησίες και ανταλλαγές προϊόντων, ειδών, πραγμάτων και ζώων (αλόγων, βοδιών, γιδιών, προβάτων). Σε μια παράλληλη σχέση γίνονταν και λαϊκές εκδηλώσεις. Λέγεται ότι η εμποροπανήγυρη είχε συσταθεί από τον Ιουστινιανό, τον 6ο αι. μ.Χ. και την έφεραν στην Παραμυθιά κάτοικοι του χωριού. Σύμφωνα με μαρτυρίες, οργανώνεται σ’ αυτήν από τα τέλη της δεκαετίας του 1880.