Όπως τονίστηκε από τους Λιγκιάδες… Η ιστορική μνήμη αποτελεί «αντίδοτο» στον φασισμό!

on .

LIGKIADES KAXRIMANHS

Η ιστορική μνήμη είναι ανάγκη να διατηρηθεί ως… αντίδοτο στον φασισμό, «σταγονίδια» του οποίου κάνουν τελευταία όλο και πιο έντονη την παρουσία τους τόσο στη χώρα μας όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Αυτό ήταν το μήνυμα που κυριάρχησε κατά τις προχθεσινές εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα των μαρτυρικών Λιγκιάδων από τους ναζί τον Οκτώβριο του 1943.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το Σάββατο και κορυφώθηκαν την Κυριακή με επιμνημόσυνη δέηση μπροστά στο Μνημείο των εκτελεσθέντων χωριανών από τους Γερμανούς κατακτητές. Το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσης ομιλίες, καταθέσεις στεφάνων, προσκλητήριο νεκρών και φυσικά την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Συγκίνηση - παρουσίες
Δεκάδες κάτοικοι των Λιγκιάδων παρακολούθησαν συγκινημένοι τις εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα του Μαρτυρικού χωριού από τους άνδρες της διαβόητης Γερμανικής μεραρχίας καταδρομέων «Εντελβάις» που έλαβε χώρα στις 3 Οκτωβρίου του 1943.
Ο απολογισμός εκείνος οδυνηρός. Συνολικά υπήρξαν 83 θύματα από τα οποία τα 38 ήταν μικρά παιδιά και βρέφη, 29 γυναίκες και 16 ηλικιωμένοι.
Παρόντες στο μαρτυρικό χωριό και πολλοί επίσημοι, όπως ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, οι βουλευτές Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος και της Ν.Δ. Κώστας Τασούλας, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, Αντιπεριφερειάρχες, Αντιδήμαρχοι, εκπρόσωποι του Στρατού και της Πυροσβεστικής, εκπρόσωπος της Γερμανικής Πρεσβείας στη χώρα μας (φωτό), αλλά και μέλη ενός Ελληνογερμανικού δικτύου φιλίας των δύο λαών.
Ο Θωμάς Μπέγκας
Για «μαύρες σελίδες ιστορίας που δε σβήνουν όσο τα θύματα δε βρίσκουν δικαίωση κι όταν ο φασισμός επιχειρεί να αναγεννηθεί με άλλο πρόσωπο στην Ευρώπη και στην Ελλάδα» έκανε λόγο στην ομιλία του ο Θωμάς Μπέγκας. Ο Δήμαρχος ζήτησε «να υψώσουμε σθεναρή αντίσταση στις φασιστικές ιδεολογίες», ενώ αναφορά έκανε και στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «τα εγκλήματα πολέμου κατά άμαχου πληθυσμού ποτέ δεν παραγράφονται».
Άλλες δηλώσεις
- Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Λιγκιάδων Γιάννης Αυγέρης στον χαιρετισμό του τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη «να λέμε την ιστορία των προγόνων μας γιατί χωρίς τη μνήμη είναι εύκολο μέρες όπως η 3η Οκτωβρίου 1943 να έρθουν ξανά».
- Ο Κώστας Τασούλας έκανε λόγο για ένα έγκλημα μίσους που ξεπερνά τη λογική του πολέμου και πρόσθεσε: «Από εδώ διαχέεται η μνήμη, η τιμή στη μνήμη, όχι κάποια εκδίκηση, αλλά η αποφασιστικότητα των πολιτών να μην ξεχνούν ότι τέτοιες θεωρίες μίσους όπως ο φασισμός πρέπει να καταδικάζονται».
- Ο Γιάννης Στέφος από την πλευρά του σημείωσε ότι «όπλο μας απέναντι στον ναζισμό και τον φασισμό είναι η μνήμη και η γνώση. Δεν ξεχνούμε τα εγκλήματα τους». Όσο για τις γερμανικές αποζημιώσεις, είπε ότι «η στιγμή είναι τώρα να διεκδικήσει ενωμένος ο πολιτικός κόσμος αυτά που οι Γερμανοί οφείλουν στη χώρα μας».
* * *

Παρών στις προχθεσινές εκδηλώσεις ήταν και ο μοναδικός σήμερα εν ζωή επιζών του Ολοκαυτώματος των Λιγκιάδων Παναγιώτης Μπαμπούσκας, ο οποίος κατέθεσε και στεφάνι.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ