Επειγόντως μέτρα για επαγγέλματα που αργοσβήνουν στα Γιάννενα

on .

ASHMOYRGOS

• Τρόπους για να αντιμετωπίσουν την οικονομική… καθίζηση που έχουν υποστεί πολλοί κλάδοι της αγοράς, ψάχνουν οι επαγγελματοβιοτέχνες του Νομού Ιωαννίνων, η Ομοσπονδία των οποίων καταγράφει, από «πρώτο χέρι», τα συσσωρευμένα προβλήματά τους.
Στις άμεσες προτεραιότητές της είναι η λήψη επειγόντως μέτρων, προκειμένου να μην σβήσουν επαγγέλματα που κάποτε ανθούσαν στην περιοχή μας, κάποια μάλιστα είναι και άμεσα συνδεδεμένα με την ταυτότητα και την ιστορία της πόλης μας!
Συνεχίζοντας λοιπόν τις επαφές η Ομοσπονδία ΕΒΕ Ιω­αννίνων συναντήθηκε με τους κλάδους Ασημουργίας – Μεταλλοτεχνίας, Φωτογραφίας και της Ραπτικής.
Στα πλαίσια της προσπάθειας για καταγραφή των προβλημάτων τους - όπως ενημερώνει με δελτίο Τύπου - πραγματοποιήθηκε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μεταξύ των προεδρείων των παραπάνω κλάδων και της Ομοσπονδίας.

Προτάσεις
Οι προτάσεις και οι τρόποι παρέμβασης που παρουσιάστηκαν, σύμφωνα με την ανακοίνωση, συνοψίζονται ως εξής:
- Ασφαλιστικό και φορολογικό αποτελούν πάγια προβλήματα, τα οποία θα λυθούν μόνο όταν η Κεντρική Διοίκηση αποφασίσει να μειώσει συντελεστές και φόρους και φτιάξει ένα κράτος πρόνοιας για τον επαγγελματία μικρέμπορο και οικογενειακό βιοτέχνη που να μην χρειάζεται να βάζει μόνο βαθιά το χέρι στην τσέπη, να μην τον αντιμετωπίζει μόνο σαν φοροεισπρακτική μηχανή κέρδους και να μην τον βλέπει σαν την μόνη πηγή εσόδων του.
- Τo έτοιμο ένδυμα έχει φέρει το κλείσιμο στο μεγαλύτερο ποσοστό ραφείων της πόλης εδώ και χρόνια. Παρόλα αυτά οι ραπτάδες και ράφτρες της πόλης παλεύουν να ανταγωνιστούν τις μεγάλες αλυσίδες.
- Ο κλάδος της Ασημουργίας, η Γιαννιώτικη αυτή τέχνη με εκατοντάδες χρόνια ιστορίας, αποτελεί την ταυτότητα της πόλης, έχοντας σημαντική συμβολή στην οικονομία της περιοχής. Λόγω της οικονομικής κρίσης και της έλλειψης μέτρων προστασίας καταρρέει, αφανίζεται και χρειάζονται άμεσα μέτρα στήριξης. Με αφορμή την λειτουργία Σχολής Καλών Τεχνών στην πόλη προτείνεται η ίδρυση τμήματος Ασημουργίας – Αργυροχοϊας για την σωτηρία του επαγγέλματος και την διάδοση της παράδοσης στις επόμενες γενιές.
- Και ο κλάδος της φωτογραφίας περνά δύσκολες στιγμές και σκληρά ανταγωνίζεται, τις μειωμένες τιμές που ζητά ο πελάτης, την υψηλή ποιότητα προϊόντος, τις απαιτήσεις της εποχής και τα νέα δεδομένα.
Η ανακοίνωση καταλήγει με δέσμευση της Ομοσπονδίας να στηρίξει τα αιτήματα των κλάδων της και να τα προωθήσει στους αρμόδιους φορείς.