Καιρός να λάμψει η αλήθεια για Κληροδοτήματα και Αγαθοεργά!

on .

DHMARXEIO TAMPELA

• Διαφορετική από τις συνηθισμένες είναι η συνεδρίαση που πραγματοποιείται στο Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων σήμερα (ώρα 7 μ.μ.), καθώς το σώμα πρόκειται να ασχοληθεί, μετά από απαίτηση των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης, με ένα θέμα που «καίει» αυτήν εδώ την πόλη.
Ο λόγος για τα Κληροδοτήματα του Δήμου και τη διαχείριση αυτών, τα Αγαθοεργά Καταστήματα, για την πορεία και οικονομική κατάσταση των οποίων, θα γίνει ενημέρωση του σώματος από ορισθέντες από το Δημοτικό Συμβούλιο εκπροσώπους του, για την ακίνητη περιουσία των Κληροδοτημάτων και την αξιοποίησή της, καθώς και για τις Σχολικές Περιουσίες και γενικότερα την ακίνητη περιουσία του Δήμου.

Μοναδική ευκαιρία...
Όλα τα παραπάνω θα απασχολήσουν το σώμα και αυτή είναι μία μοναδική ευκαιρία να ενημερωθεί επιτέλους το Δημοτικό Συμβούλιο και κατ’ επέκταση η πόλη για το πώς ακριβώς έχουν σήμερα τα πράγματα όσον αφορά στην «προίκα» την οποία άφησαν στην πρωτεύουσα της Ηπείρου Εθνικοί Ευεργέτες όπως οι αδελφοί Ζωσιμάδες. Μία «προίκα» που κατά πρώτο λόγο ανήκει στην πόλη και τους πολίτες της!

Πολλά τα προβλήματα
Τα προβλήματα αναφορικά με τα Κληροδοτήματα που διαχειρίζονται τα Αγαθοεργά Καταστήματα της Μητρόπολης είναι σήμερα πολλά, όπως αποκάλυψε σε πρόσφατο κύριο θέμα του ο «Π.Λ.», ο οποίος έφερε στο φως της δημοσιότητας σχετικό έγγραφο του Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμου, Προέδρου των Αγαθοεργών, προς τον Δήμο Ιωαννιτών και τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Αιτία γι’ αυτό, η κακοδιαχείριση επί δεκαετίες της περιουσίας των Αγαθοεργών και οι λανθασμένες έως… εγκληματικές αποφάσεις παλιότερων διοικήσεων, που οδήγησαν στην «εξαΰλωση» των μετοχών που διέθεταν στην Εθνική Τράπεζα και στη σύναψη υπέρογκων δανείων που σήμερα έχει γίνει πλέον αδύνατο να αποπληρωθούν.

Αναγκαία η παρουσία!
Στον μακροχρόνιο αγώνα που γίνεται για να αποκαλυφθούν οι «αμαρτίες» του παρελθόντος και να ριχθεί άπλετο φως στο καθεστώς διαχείρισης των Κληροδοτημάτων έχουν πρωτοστατήσει και συνεχίζουν, δύο πρώην δημοτικοί σύμβουλοι. Ο Σπύρος Εργολάβος και ο Χάρης Λεοντάρης γνωρίζουν σε βάθος το θέμα κι έχουν στην κατοχή τους πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία για όλα όσα έχουν γίνει από τα Αγαθοεργά τις τελευταίες δεκαετίες.
Ήδη οι επικεφαλής των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης είχαν συναντήσεις μαζί τους και ενημερώθηκαν σχετικά. Ωστόσο, η παρουσία των κ.κ. Εργολάβου και Λεοντάρη στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο είναι επιβεβλημένη, προκειμένου να γίνει μία ουσιαστική συζήτηση για τα Αγαθοεργά και τα Κληροδοτήματα, όπως εξάλλου παρών επιβάλλεται να είναι και ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων.

Ουσιαστικά ενημέρωση…
Φυσικά, ο χρόνος των τριών με πέντε λεπτών που προτίθεται να δώσει ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γ. Παπαδιώτης στους δύο πρώην δημοτικούς συμβούλους για να ενημερώσουν το σώμα, σε καμία περίπτωση δεν εξυπηρετεί το στόχο της πλήρους ενημέρωσης του Δημοτικού Συμβουλίου. Το θέμα είναι πολύ σημαντικό και ο κ. Παπαδιώτης πρέπει να πράξει αναλόγως, αν φυσικά θέλει να γίνει μία ουσιαστική συζήτηση για τα Αγαθοεργά, τα Κληροδοτήματα και τις Σχολικές Περιουσίες κι όχι απλά να κλείσει το θέμα με επιφανειακό τρόπο...

* * *

Η ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί. Είναι καιρός η Γιαννιώτικη κοινωνία να ενημερωθεί για το πώς μία περιουσία αξίας πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ κατέληξε, μέσα σε λίγες δεκαετίες να συρρικνωθεί και κινδυνεύει σήμερα με πλήρη εξαΰλωση! Υπάρχουν ευθύνες και μάλιστα εγκληματικές. Είναι καιρός να έρθουν όλα στο φώς…
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ