Προσωρινή… έξωση του ράφτινγκ από τον Άραχθο

on .

 GEFYRA PLAKAS ERGA THEMELIA 6 7 18

• Η ανακατασκευή της γέφυρας Πλάκας, μετά την υπογραφή της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρία, μπορεί πλέον να μπαίνει στην τελική ευθεία, ωστόσο υπάρχουν και… παρενέργειες.
Η βασικότερη αφορά την παύση των αθλητικών δραστηριοτήτων (ήτοι ράφτινγκ) μέσα στην κοίτη του Αράχθου και σε απόσταση 150 μέτρων από τη γέφυρα και για λόγους ασφάλειας, αλλά και για να μη διαταράσσονται οι εργασίες!
Τη σχετική υπόδειξη- εντολή έκανε με επιστολή της προς το Δήμο Βορείων Τζουμέρκων η Διεύθυνση Οδικών Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, προκαλώντας έντονο προβληματισμό για τις επιπτώσεις που θα έχει η μερική απαγόρευση των δραστηριοτήτων στον τουρισμό της περιοχής Τζουμέρκων, ενώ ένα πρόσθετο πρόβλημα προκαλείται για τη δημιουργία νέου χώρου για τις εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο ράφτινγκ κλπ στον ποταμό.
Το θέμα αποτέλεσε αντικείμενο σύσκεψης στη Διεύθυνση Τουρισμού της Περιφέρειας Ηπείρου, στην οποία συμμετείχαν ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Νεολαίας, Άθλησης Βασίλης Γοργόλης, ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές, η Προϊσταμένη Τμήματος Τουρισμού κα Ιουλία Μαρκούλα και ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Δήμου Ιωαννιτών Νίκος Γκόλας.
Όπως αναλύθηκαν στη σύσκεψη, προκύπτουν δύο βασικά ζητήματα:
Το πρώτο έχει να κάνει με τον φορέα που θα αναλάβει τη δημιουργία (μετεγκατάσταση ουσιαστικά) του χώρου για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων των επιχειρήσεων παραποτάμιων δραστηριοτήτων και το δεύτερο, με το ορατό ενδεχόμενο, σε περίπτωση που δεν δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές, να υπάρξει σημαντική μείωση επισκεπτών της περιοχής των Τζουμέρκων, σε μια περίοδο μάλιστα που καταβάλλονται συντονισμένες προσπάθειες από το Δήμο και την Περιφέρεια για την καθιέρωσή τους ως τουριστικού προορισμού.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Β. Γοργόλης, υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία του Αναδόχου με τους τοπικούς φορείς προκειμένου να διευθετηθούν τα ζητήματα που τίθενται, ενώ τόσο ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Ι. Σεντελές, όσο και ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Δ. Ιωαννιτών Ν. Γκόλας, επεσήμαναν ότι πρέπει να βρεθεί η καταλληλότερη λύση, προκειμένου να μην επηρεαστούν οι διανυκτερεύσεις όσων επισκέπτονται τον Άραχθο για rafting κ.α. στις ξενοδοχειακές μονάδες των Τζουμέρκων και της πόλης των Ιωαννίνων.
Με βάση τη συζήτηση που έγινε, συμφωνήθηκε ένα πλαίσιο εναλλακτικών προτάσεων, οι οποίες θα υποβληθούν στον Γενικό Γραμματέα Υποδομών κ. Γεώργιο Δέδε, με τον οποίο ορίστηκε συνάντηση την ερχόμενη Δευτέρα στην Αθήνα.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ