Εκδηλώσεις σ’ όλα τα Γιάννενα με «άρωμα» από 1η Μπιενάλε!

on .

MEKEIO

• Μια νέα καλλιτεχνική και πολιτιστική συνάντηση που αποτελεί πρώτης τάξεως ευκαιρία για την προβολή της πόλης μας κι εκτός συνόρων, είναι η Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων, η οποία, με κεντρικό σύνθημα «η παράδοση εκ νέου», ξεδιπλώνει αυτές τις μέρες τις δράσεις της σε διάφορους χώρους των Ιωαννίνων.
Βασικός φορέας της διοργάνωσης είναι η Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το Εργαστήριο Ιστορίας της Τέχνης, ενώ σ’ αυτήν συμμετέχουν συνολικά 13 χώρες.
Οι κεντρικές εκδηλώσεις της Μπιενάλε θα φιλοξενηθούν στα «Λιθαρίτσια» όπου έγιναν χθες τα επίσημα εγκαίνιά της, στη φουσκωτή εγκατάσταση που στήθηκε στο χώρο, η οποία έχει το ρόλο σκηνής. Δρώμενα, εκθέσεις, εργαστήρια, σεμινάρια κ.λ.π. ξεκίνησαν ή πρόκειται να γίνουν στο Μέκκειο Οικοτροφείο, το Σουφαρί Σεράι αλλά και στο Αρχοντικό Μίσιου.

Στα «Λιθαρίτσια»
Πλούσιο είναι το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της 1ης Μπιενάλε Δυτ. Βαλκανίων στο Πάρκο «Λιθαρίτσια» για σήμερα, Παρασκευή. Συνοπτικά, από τις 2 έως τις 5 μ.μ. θα παρουσιαστεί η Zine Bibliotheque, μια βιβλιοθήκη για μικρές ανεξάρτητες εκδόσεις. Από τις 5 έως τις 8 μ.μ. θα ακολουθήσει το πρότζεκτ με τίτλο «Un-co-nference», που περιλαμβάνει ομιλίες με θέμα το αστικό περιβάλλον, τον ψηφιακό κόσμο και τις ανοιχτές τεχνολογίες. Στις 8.30 μ.μ. σειρά έχει μία περφόρμανς από το πρότζεκτ «WhoLoDancE», ενώ στις 10 μ.μ. θα ακολουθήσει μουσική παράσταση με τους Christopher King και Nenad Vujić.
Αύριο, Σάββατο το «μενού» στον ίδιο χώρο περιλαμβάνει ξανά το πρότζεκτ «Unconference» (6.30 μ.μ.), εκδήλωση του Soundrope festival και cocktail party.

Στο Σουφαρί Σεράι
Στο πλαίσιο της Μπιενάλε, σήμερα, Παρασκευή, από ώρα 10 π.μ. θα λάβει χώρα στον πρώτο όροφο του κτηρίου των ΓΑΚ – Ιστορικό Αρχείο Ηπείρου, στο Σουφαρί Σαράι Συμπόσιο με θέμα «Οπτικές Οικοτοπίες: Ιστορία, Θεωρία, Κριτική» που διερευνά την ιστορική σχέση οικολογίας και τέχνης και επιδιώκει και επαναξιολογεί τη σύμπραξη εικαστικής πρακτικής, πολιτικής – οικολογικής θεωρίας και περιβαλλοντικού ακτιβισμού στη σύγχρονη τέχνη από τον 18ο αιώνα έως σήμερα.
Στον ίδιο χώρο αύριο, Σάββατο, από τις 10.30 π.μ., θα γίνει συνέδριο με θέμα «Άυλες Συναντήσεις», στο οποίο θα αναλυθούν πτυχές της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ICH) προσφέροντας μια πολυφωνική και διεπιστημονική οπτική.
Παράλληλα, στον εκθεσιακό χώρο των ΓΑΚ θα φιλοξενηθεί η έκθεση «Common Myths» στην οποία παρουσιάζονται έργα από τη σύγχρονη τέχνη και καλλιτεχνική πρακτική που τοποθετούν τον μύθο στο επίκεντρο μιας διεπιστημονικής διερεύνησης και μελετούν έννοιες όπως η επανερμηνεία, η αναδημιουργία και η αναπαράσταση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Συμμετέχουν με έργα εννέα συνολικά καλλιτέχνες.

Στο Μέκκειο Οικοτροφείο
Στο διατηρητέο κτίριο του Μέκκειου Οικοτροφείου, στην οδό Τσακάλωφ 12, συνεχίζεται μέχρι τις 20 Οκτωβρίου η παρουσίαση της ενδιαφέρουσας έκθεσης «Υφαίνοντας την Ευρώπη/Υφαίνοντας τα Βαλκάνια», η οποία προσεγγίζει την υφαντική τόσο ως μια πρακτική άρρηκτα δεμένη με την ιστορία της Ηπείρου και των Βαλκανίων, αλλά και ως ένα μεταφορικό σχήμα που περιγράφει την αδιάκοπη προσπάθεια για την οικοδόμηση της λεγόμενης ευρωπαϊκής ταυτότητας.
Παράλληλα, αύριο, Σάββατο και μεθαύριο, Κυριακή θα λάβει χώρα στους κοιτώνες του μία βιωματική performance με τίτλο «Resetting Homeland» της θεατρικής ομάδας Lotus Eaters, η οποία αποτελεί τη συμμετοχή του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων στην 1η Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων (λεπτομέρειες σελίδα 4).

…Και στο Αρχοντικό Μίσιου
Εκδήλωση της Μπιενάλε θα φιλοξενήσει και το Αρχοντικό Μίσιου, στους χώρους του οποίου θα παρουσιαστεί έκθεση με έργα φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων προσαρμοσμένα ειδικά για τον σκοπό αυτό. Τα εγκαίνιά της θα γίνουν σήμερα, Παρασκευή, ώρα 7 μ.μ. και θα διαρκέσει ως την ερχόμενη Κυριακή.
Όπως αναφέρει σε χθεσινή του ανακοίνωση ο Κοσμήτορας της Σχολής Ξενοφών Μπήτσικας, «το Αρχοντικό Μίσιου, κομμάτι της κληρονομιάς της πόλης των Ιωαννίνων, ανοίγει διάλογο με τα συγκεκριμένα έργα στην κοινή προσπάθεια να αναδυθούν ιδιαίτερες εκφάνσεις του παρελθόντος, μέσα από τη εικαστική διαχείριση βιωμένων υλικών, αντικειμένων και τη δημιουργία εικαστικών περιβαλλόντων, άμεσα συνδεδεμένων με την προσωπική και συλλογική μνήμη».
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ