Μείζον θέμα και φέτος η στέγαση των φοιτητών

on .

DIOIKHTIKO SYMBOYLIO 10 10 18

• Το οξυμένο πρόβλημα στέγασης των φοιτητών επανέρχεται στην επικαιρότητα για ακόμη μια χρονιά, αφού οι Εστίες δεν επαρκούν για να καλύψουν τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες.
Τα χρόνια της κρίσης οι σπουδές μακριά από το σπίτι, δημιουργούν επιπρόσθετα έξοδα στους ήδη σφιχτούς οικογενειακούς προϋπολογισμούς, με αποτέλεσμα μόνη λύση είναι να εξασφαλίσουν δωρεάν στέγαση. Σήμερα το Πανεπ. Ιωαννίνων στεγάζει 860 φοιτητές στην πανεπιστημιούπολη και κάτι παραπάνω από 400 στην Δομπολη.
Το πρόβλημα που απασχολεί έντονα την πανεπιστημιακή κοινότητα των Ιωαννίνων τέθηκε από εκπροσώπους φοιτητικών συλλόγων και στην προχθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που ζήτησαν συνδρομή του Δήμου για να επιλυθεί άμεσα το στεγαστικό πρόβλημα και πριν χαθεί το εξάμηνο, μείωση της τιμής του νερού, αλλά και απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη.
Το Δημοτικό Συμβούλιο δεσμεύτηκε να εξετάσει τα ζητήματα που έθεσαν οι φοιτητές, επιδιώκοντας μάλιστα μια συνάντηση με την Περιφέρεια Ηπείρου και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και εάν υπάρξει ανάγκη θα γίνει έκτακτη συνεδρίαση με συγκεκριμένες προτάσεις.

Δίκαια τα αιτήματα…
- Μιλώντας για τα συγκεκριμένα αιτήματα των φοιτητών ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» Ν. Γκόντας τόνισε ότι είναι δίκαια και ο Δήμος θα πρέπει να παρέμβει και να συνδράμει όπως μπορεί. «Η εξασφάλιση στέγης με ενοικίαση σε ξενοδοχεία της πόλης μας επιβάλλεται εκ των πραγμάτων και να γίνουν οι ανάλογες μειώσεις σε δημοτικά τέλη και ύδρευση. Πολλά παιδιά δυσκολεύονται σήμερα και απασχολούνται σε εργασίες ευκαιριακές, κάτι που αποβαίνει σε βάρος των σπουδών τους. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να βλέπουμε τους φοιτητές ως πελάτες, αλλά ως αυριανούς επιστήμονες στους οποίους θα στηριχθεί το μέλλον της χώρας μας» ανέφερε, μεταξύ άλλων.
- Από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» Άρης Μπαρτζώκας, στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι η δωρεάν στέγαση όλων των φοιτητών δεν είναι ρεαλιστική, ωστόσο ζήτησε άμεση συνάντηση με τις πρυτανικές αρχές, για να εξεταστεί το ενδεχόμενο να δοθεί ένα βοήθημα.
- Δίκαιο και ρεαλιστικό χαρακτήρισε το αίτημα των φοιτητών για δωρεάν στέγη, ώστε να μπορούν να σπουδάσουν, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Τάκης Τασιούλας, επισημαίνοντας ότι παραμένουν αναξιοποίητα πολλά ακίνητα. «Συμφωνούμε απόλυτα με το αίτημα των φοιτητών, αλλά δεν έχουμε αυταπάτες για την στάση που θα κρατήσει η Δημοτική Αρχή με διάφορες προφάσεις. Άλλωστε είναι πλέον 3 χρόνια που αρνείται να φέρει για συζήτηση μέτρα ανακούφισης των ανέργων και των λαϊκών στρωμάτων», ανέφερε, μεταξύ άλλων.
- Ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα – Πολίτες για την Ανατροπή» Λάζαρος Νάτσης ζήτησε να αξιοποιηθούν ακίνητα του Δήμου, για να μπορέσουν να βρουν στέγη οι φοιτητές.
- Την παρέμβαση του Δήμου για την εξεύρεση στέγης ζήτησε από την πλευρά του και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΔΡΑΣΥ» Βασ. Καφαράκης.

Πρόσκληση σε ξενοδόχους…
Το μέγεθος του προβλήματος με την στέγαση των φοιτητών αναγνωρίζει και το ίδιο το Πανεπ. Ιωαννίνων, που προσπαθεί με κάθε τρόπο να βρει λύσεις. Μια απ’ αυτές είναι η εκμίσθωση δωματίων σε ξενοδοχεία ή σε συγκροτήματα ενοικιαζόμενων και γι’ αυτό το λόγο έχει ήδη προχωρήσει σε ανοιχτή πρόσκληση, προκειμένου να πάρει προσφορές για μίσθωση μέχρι το τέλος Ιουνίου.
Η προθεσμία λήγει σήμερα, Παρασκευή και απομένει να δούμε πόσοι ξενοδόχοι ανταποκρίθηκαν τελικά στο κάλεσμα του Πανεπιστημίου.