Ενδιαφέρουσα επιστημονική ημερίδα για την Σκλήρυνση Κατά Πλάκας

on .

MESSHNHS LAMPROS

• Επιστημονική ημερίδα με τίτλο «Γνωστικές και γλωσσικές διαταραχές στη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας - Αξιολόγηση και Αποκατάσταση», πραγματοποιήθηκε από την Ένωση Φίλων και Πασχόντων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας Βορειοδυτικής Ελλάδας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών.
Στην ημερίδα μίλησαν οι κ.κ. Γρηγόριος Νάσιος, Νευρολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Λογοθεραπείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Λάμπρος Μεσσήνης, Διδάκτωρ Κλινικής Νευροψυχολογίας Ψυχιατρικής και Νευρολογικής Κλινικής Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών και Εμμανουήλ Ανυφαντής, Λογοθεραπευτής, Υποψήφιος Διδάκτωρ Σχολής Επιστημών Αποκατάστασης ΤΕΠΑΚ – Πανεπιστημιακός Υπότροφος.
Η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΣΚΠ, ΠΣ) είναι μια αυτοάνοση, απομυελινωτική, φλεγμονώδης και νευροεκφυλιστική νόσος που προσβάλλει τη λευκή και τη φαιά ουσία του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού νέων, συνήθως, ανθρώπων. Διαδράμει μία χρόνια, συχνά αρχικά με περιόδους εξάρσεων και υφέσεων, ή/και μια προϊούσα, πορεία και προκαλεί συσσώρευση δυσλειτουργιών και αναπηριών.
Όπως μεταξύ άλλων, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι γνωστικές δυσκολίες ή διαταραχές αποτελούν ένα από τα ανθεκτικότερα στο χειρισμό συμπτώματα της ΣΚΠ προκαλώντας σημαντική αναπηρία, με επιπτώσεις στην καθημερινή λειτουργικότητα, απώλεια της εργασίας και ποιότητας ζωής. Αν και τα διαθέσιμα φάρμακα (παλιότερα και πιο σύγχρονα) μπορούν δυνητικά να επηρεάσουν θετικά τις γνωστικές λειτουργίες του ασθενή, δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα αδιάσειστα στοιχεία για κλινικά σημαντική βελτίωση των γνωστικών διαταραχών με γενίκευση στην καθημερινή λειτουργικότητα των ασθενών. Ωστόσο, πρόσφατες νευροψυχολογικές μελέτες έχουν αναδείξει τη σημαντική συνεισφορά μη φαρμακευτικών νευροσυμπεριφορικών προσεγγίσεων στην αντιμετώπιση των γνωστικών διαταραχών με παρεμβάσεις που είναι γνωστές ως γνωστική νευροαποκατάσταση. Οι προσεγγίσεις γνωστικής νευροαποκατάστασης χρησιμοποιούν λειτουργικές τεχνικές ενδυνάμωσης και επανεκπαίδευσης των γνωστικών λειτουργιών, ενισχύοντας την ενδογενή ευπλαστότητα του εγκεφάλου και κατ’ επέκταση τις γνωστικές διαταραχές. Οι παρεμβάσεις αυτές επιτυγχάνονται με τη χρήση έντυπου υλικού και ειδικού λογισμικού σε ηλεκτρονικό υπολογιστή (π.x., RehaCom, RehaCop, Cognisoft). Περαιτέρω, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις από σύγχρονες διεθνή μελέτες ότι ασθενείς με ΣΚΠ που συμμετείχαν σε παρεμβάσεις γνωστικής νευροoαποκατάστασης, παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στις γνωστικές λειτουργίες που είχαν επανεκπαιδευτεί. Τα θετικά αποτελέσματα διατηρήθηκαν μέχρι και δυο χρόνια μετά την παρέμβαση.
Ο ρόλος της λογοθεραπείας είναι η αξιολόγηση των διαταραχών επικοινωνίας στη ΣΚΠ καθώς και η διαμόρφωση ενός εξατομικευμένου προγράμματος αποκατάστασης των πιθανών διαταραχών.