Οι συνταξιούχοι δεν παίρνουν πίσωχρήματα με δικαστικές αποφάσεις!

on .

PSALIDI SYNTAKSEIS EPIDOMATA...

• Όσες αποφάσεις κι αν λαμβάνουν τα δικαστήρια, όπως η πρόσφατη του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης αλλά και παλιότερες του ΣτΕ, που κρίνουν αντισυνταγματικές ή καταργούν περικοπές συντάξεων και προβλέπουν επιστροφή χρημάτων, το όφελος για τους συνταξιούχους στην ουσία είναι… μηδενικό!

Κανένας δικαιωμένος με απόφαση δικαστηρίου στη χώρα μας, δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα ένα ευρώ επιστροφή από όσα του έχουν παρακρατηθεί, τονίζουν σε χθεσινή τους ανακοίνωση η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ και το Σωματείο ΙΚΑ Ν. Ιωαννίνων. Καλούν δε

τα μέλη τους να μην ξοδεύουν άσκοπα καταφεύγοντας σε αγωγές, με την ελπίδα ότι θα λάβουν χρήματα που τους στέρησε η Κυβέρνηση.

Πρόσφατη απόφαση
Πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, να επιστραφούν αναδρομικά σε συνταξιούχο τα παρακρατηθέντα, όπως δώρο Χριστουγέννων, δώρο Πάσχα, επίδομα αδείας από την κύρια, την επικουρική σύνταξη και τις κρατήσεις που έγιναν με τον ν.4093/2012 για όσους είχαν άθροισμα σε κύριες και επικουρικές συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ. Επειδή η συγκεκριμένη απόφαση δημιουργεί προσδοκίες σε όλους τους συνταξιούχους, πράγμα που χρησιμοποιούν διάφοροι επιτήδειοι εκμεταλλευόμενοι την αγωνία τους, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ και το αντίστοιχο Σωματείο Ιωαννίνων σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι αυτή είναι πρωτόδικη και ο ΕΦΚΑ έκανε έφεση. Δεν είναι «ιστορική απόφαση», όπως την ονόμασαν ορισμένοι για ευνόητους λόγους!

Δεν εφαρμόζονται…
«Τέτοιες αποφάσεις έχουν βγει κι άλλες και ακολουθούν τον μακροχρόνιο δρόμο της δικαιοσύνης που, αν τελικά τελεσιδικήσουν, έρχονται οι κυβερνήσεις και τις καταργούν με νόμο», σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους και υπενθυμίζουν αυτό που έγινε με την απόφαση του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015, που έκρινε αντισυνταγματικό το κόψιμο των συντάξεων.
Το ΣτΕ ακύρωνε τη μείωση στο σύνολο κύριας και επικουρικής σύνταξης για ποσό άνω των 1.000 ευρώ, όμως η συγκεκριμένη απόφαση, όπως και άλλες αντίστοιχες πρωτόδικες, δεν εφαρμόστηκε ποτέ με πολιτική απόφαση της κυβέρνησης! «Κανένας συνταξιούχος δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ επιστροφή από δικαστικές αποφάσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση των φορέων των Συνταξιούχων ΙΚΑ.
Όπως σημειώνουν, η κυβέρνηση έφερε το ν.4387/2016 και το ν.4372/2017 (νόμοι Κατρούγκαλου), που ενσωματώνουν τους προηγούμενους νόμους και επιβάλουν νέα κατακρεούργηση των συντάξεων. Και… έπονται καινούργιες περικοπές.

«Μην κάνετε αγωγές…»
Η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ επισημαίνει ότι «δεν χρειάζονται τα δικαστήρια για να μας πουν ότι είναι αντισυνταγματικά, ότι είναι άδικα, τα λέμε και τα επαναλαμβάνουμε στις συγκεντρώσεις, στα υπουργεία, στον πρωθυπουργό, είναι πληρωμένα με αίμα, με δικά μας χρήματα και ζητάμε με πολιτική απόφαση να επιστραφούν αυτά σε όλους τους συνταξιούχους».
Όπως αναφέρει, τα μόνα χρήματα που πήραν πίσω οι συνταξιούχοι, δόθηκαν με πολιτική απόφαση της κυβέρνησης κάτω από τους μεγάλους αγώνες των συνταξιουχικών οργανώσεων και των συνταξιούχων όπως έγινε με τον ΕΟΠΥΥ και με τις Επικουρικές. Καλεί δε τους συνταξιούχους «να απευθύνονται στα σωματεία τους, να μην προσφεύγουν σε αγωγές, να καταδικάσουν αυτούς που συμπλέουν με τα μεγαλοδικηγορικά γραφεία και κύρια τα διάφορα δίκτυα, που λένε ότι είναι ιστορική απόφαση, καλούν τους συνταξιούχους σε δικαστικές αγωγές με το αζημίωτο, καθώς και ορισμένα ΜΜΕ - Τύπος που στηρίζουν όλοι μαζί αυτή την εκστρατεία»!

Τσακαλώτος και ΔΝΤ
Τα ελληνικά επιχειρήματα, ότι αφενός η μείωση των συντάξεων δεν αποτελεί διαρθρωτικό μέτρο και πως αφετέρου υπάρχει πλέον ο δημοσιονομικός χώρος για να υλοποιηθεί η πλειονότητα των αντιμέτρων σε βάθος τετραετίας, έθεσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στον διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν και στη συνέχεια στη γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε μαζί τους στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ στο Μπαλί.
Σύμφωνα με το υπ. Οικονομικών οι δύο αξιωματούχοι του Ταμείου άκουσαν τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευρά και επισήμαναν ότι το μέγεθος του δημοσιονομικού χώρου είναι πρωτίστως ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων εταίρων της και ότι αυτός πρέπει να αναλωθεί προς όφελος της κοινωνίας και της ανάπτυξης. Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ θεωρεί ότι μέσω των περικοπών στις συντάξεις, δημιουργείται ένα σταθερό υπερπλεόνασμα, από το οποίο μπορούν να γίνουν εισοδηματικές ενισχύσεις σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες αλλά και δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών.