Εναλλακτικές μορφές θέρμανσης -αντί πετρελαίου- εφαρμόζουν πολλά νοικοκυριά

on .

TZAKI

• Ακόμη λιγότερες θα είναι οι πολυκατοικίες φέτος στα Γιάννενα, που θα ζεστάνουν τα καλοριφέρ τους, εάν τελικά επαληθευτούν οι εκτιμήσεις του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών (ΣΕΕΠΕ) για εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου μέχρι και 1,20 ευρώ το λίτρο στην περιφέρεια. Σήμερα Δευτέρα, πρώτη ημέρα διάθεσής του, η τιμή που θα διαμορφωθεί θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και το πώς θα πορευτούν χιλιάδες νοικοκυριά για να μην ξεπαγιάσουν κατά την διάρκεια του χειμώνα. Η καλοκαιρία που παρατηρείται αυτή την περίοδο, απλά παρατείνει μια κατάσταση που κάποια στιγμή θα κληθούν να αντιμετωπίσουν.
Ήδη, πολλές πολυκατοικίες από πέρυσι έχουν σταματήσει τον ανεφοδιασμό τους και απ’ ότι όλα δείχνουν αυτές φέτος θα αυξηθούν κατά πολύ.
Όσοι έχουν τζάκια και σόμπες ήδη έχουν κάνει κουμάντο για προμήθεια ξύλων, ενώ πολλοί έχουν στραφεί σε εναλλακτικές μεθόδους θέρμανσης, σίγουρα πιο οικονομικές.
Μάλιστα αρκετοί και στην περιοχή μας έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ’ οίκον», το οποίο επιδοτεί εργασίες και προμήθεια εξοπλισμού για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών, η οποία θα τους απαλλάξει από το ασύμφορο πετρέλαιο.

Άνοιξε ο δρόμος της αυτονόμησης
Στο μεταξύ, τον δρόμο για την αυτονόμηση της θέρμανσης των διαμερισμάτων στις πολυκατοικίες, και χωρίς απόφαση της πλειοψηφίας της Γενικής Συνέλευσης, ανοίγουν διατάξεις του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τα αυθαίρετα.
Φυσικό αέριο, γεωθερμία, συστήματα αντλιών θέρμανσης είναι ορισμένες από τις επιλογές των νοικοκυριών που προβλέπει το σχέδιο νόμου για χρήση εναλλακτικών μορφών θέρμανσης.
Μία από τις κύριες διατάξεις ορίζει ότι οι ιδιοκτήτες που επιλέγουν να αποκοπούν από τον κεντρικό καυστήρα έχουν την υποχρέωση να συμμετέχουν στα κοινόχρηστα μόνο ως προς τις δαπάνες για την προληπτική συντήρησή του ή σε έκτακτα έξοδα και όχι στις δαπάνες για την κατανάλωση καυσίμου.
Με το άρθρο 127 του νόμου 4495/2017 με τίτλο «Έλεγχος και προστασία του Δοµηµένου Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις» προβλέπεται ότι μεμονωμένες ιδιοκτησίες θα μπορούν να αποκόπτονται από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης, χωρίς τη συναίνεση της πλειοψηφίας των συνιδιοκτητών και θα απαλλάσσονται πλήρως από τις κοινόχρηστες δαπάνες θέρμανσης, εφόσον δηλώσουν ότι εγκαταστήσουν στην ιδιοκτησία τους «ενεργειακά αποδοτικότερο» σύστημα θέρμανσης με μοναδική «υποχρέωση» να συμμετέχουν στις δαπάνες συντήρησης και αντικατάστασης της κεντρικής θέρμανσης του κτιρίου.