Η Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της για τις καταλήψεις πανεπιστημιακών χώρων

on .

PANEPISTHMIO

• Την ανησυχία του για τα γεγονότα κατάληψης χώρων στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ εκφράζει το προεδρείο της συνόδου των πρυτάνεων.
Όπως σημειώνει, «αυτή η εξέλιξη είναι ένας ακόμη κρίκος σε μια μακρά αλυσίδα αυθαίρετων και παράνομων ενεργειών κατάληψης δημοσίων χώρων, που αποκλείουν τη νόμιμη χρήση τους από την ακαδημαϊκή κοινότητα. Τέτοιες πρακτικές είναι εντελώς απαράδεκτες νομικά, πολιτικά και ηθικά και θέτουν σε κίνδυνο το δημόσιο Πανεπιστήμιο ως χώρου ελεύθερης διακίνησης ιδεών, ως χώρου έρευνας και διδασκαλίας. Ταυτοχρόνως, υπονομεύουν τις ήδη περιορισμένες δυνατότητες εκπαίδευσης και εξάσκησης των φοιτητών μας και δημιουργούν ευλόγως την εντύπωση ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα δεν προασπίζεται τους χώρους και τις υποδομές που έχουν πληρωθεί από το υστέρημα των πολιτών».
Σύμφωνα με τους πρυτάνεις, «η ανοχή στις ενέργειες αυτές υποδηλώνει αδυναμία υπεράσπισης, όχι μόνο της τάξης και της νομιμότητας, αλλά και της ίδιας της Δημοκρατίας και καλλιεργεί στους νέους τον εθισμό στην αυθαιρεσία και τον εκφοβισμό».
Και καλούν την Πολιτεία να αναλάβει άμεσα και εμπράκτως τις ευθύνες της.