Για να ζεσταθούν τα νοικοκυριά, επειγόντως (!) μείωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο

on .

PETRELAIO

• Τις ηλιόλουστες μέρες του Οκτωβρίου έχουν βρει σαν τον πιο πολύτιμο σύμμαχό τους τα νοικοκυριά, «σπρώχνοντας» μ’ αυτόν τον τρόπο παραπίσω το θέμα της θέρμανσης, που «καίει» τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Οι τιμές του πετρελαίου έχουν χτυπήσει «κόκκινο», με αποτέλεσμα για τους περισσότερους καταναλωτές να καθίσταται αδύνατη η προμήθειά του. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων στην Ήπειρο (προχθές) πιο ακριβά πωλούνταν στην Θεσπρωτία 1,18 ευρώ το λίτρο, ακολουθούσε η Άρτα με 1,17, τα Γιάννενα με 1,15 και η Πρέβεζα με 1,14 ευρώ το λίτρο.
Η έκρηξη της τιμής κατά 22% σε σχέση με πέρυσι έχει «θορυβήσει» και την Κυβέρνηση, η οποία τώρα φαίνεται πως εξετάζει την δυνατότητα ενίσχυσης του προϋπολογισμού για το επίδομα θέρμανσης, που όμως – όπως λέγεται – δεν θα είναι ικανό να ζεστάνει τα φτωχά νοικοκυριά.

ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΟΙ: Δεν αρκεί…
Αν και οι πρατηριούχοι σχολιάζουν θετικά το ενδεχόμενο αύξησης του επιδόματος θέρμανσης για τη φετινή περίοδο, ωστόσο τονίζουν ότι το μέτρο δεν θα λύσει το πρόβλημα της αγοράς και των καταναλωτών, εφόσον το επιπλέον ποσό θα κατανεμηθεί σε συγκεκριμένες μικρές ομάδες καταναλωτών, γι' αυτό και ζητούν μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.
«Το πρόβλημα είναι ότι σήμερα συνολικά οι Έλληνες καταναλωτές δεν μπορούν να καλύψουν τη δαπάνη για θέρμανση, όταν η τιμή του πετρελαίου φθάνει στο 1,2 ευρώ» δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων-Εμπόρων Καυσίμων, Γιώργος Ασμάτογλου.

Λύση η μείωση του ΕΦΚ
Σύμφωνα με τον ίδιο, η μόνη αποτελεσματική λύση είναι να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης. «Αν η μείωση είναι 100 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, τότε, μαζί με τον ΦΠΑ, η τελική τιμή για τους καταναλωτές θα προσέγγιζε το 1 ευρώ και μαζί με το επίδομα θέρμανσης θα βοηθούσε να κινηθεί η αγορά» υποστήριξε.