Η οινογνωσία μπορεί να βοηθήσει την προώθηση των Ηπειρωτικών κρασιών

on .

HMERIDA OINOGNOSIAS

• Ενδιαφέρουσα διημερίδα με θέμα «Οίνοι και Αποστάγματα» για τους επαγγελματίες των υπηρεσιών εστίασης, διοργανώνουν οι Δήμοι Ιωαννιτών και Ζίτσας, σε συνεργασία με το Σωματείο καφεστιατορίων, μπαρ η «Παμβώτις» και
την Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων.
Στόχος της διημερίδας, η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 22 και την Τρίτη, 23 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο «Du Lac» είναι η ανάπτυξη των δεξιοτήτων στην οινογνωσία και στην προώθηση των τοπικών προϊόντων οίνου και αποσταγμάτων.
Στην εκδήλωση αναφέρθηκαν με δηλώσεις τους χθες το πρωί η Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων, Β. Μέγα, ο Δήμαρχος Ζίτσας, Μιχ. Πλιάκος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων, Κ. Βλάχος και ο Πρόεδρος του Σωματείου Καφέ Μπαρ και Εστιατορίων, Χρ. Τάτσης.
• Η κ. Μέγα τόνισε πως η εκδήλωση αυτή αποτελεί το πρώτο βήμα μιας σειράς πρωτοβουλιών που έχουν αναλάβει από κοινού οι Δήμοι Ιωαννιτών και Ζίτσας, προσθέτοντας ότι το ενδιαφέρον μέχρι σήμερα είναι αρκετά έντονο. «Μόνο με τη συνεργασία θα έχουμε τα αποτελέσματα που επιθυμούμε για να καταλάβουν τη θέση πους τους αξίζουν στην αγορά τα τοπικά μας προϊόντα», κατέληξε η κ. Μέγα.
• Ο Δήμαρχος Ζίτσας, έκανε λόγο για τα πρώτα αποτελέσματα μιας διαδικασίας που έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες για την προώθηση της αμπελουργικής ζώνης της Ζίτσας, ζητώντας όμως παράλληλα και την ενίσχυση της Πολιτείας σε θέματα όπως ο ειδικός φόρος στο κρασί, οι δασικοί χάρτες κ.α. «Εμείς από την πλευρά μας είμαστε και θα είμαστε κοντά σε κάθε οινοπαραγωγό, μικρό ή μεγάλο», σημείωσε ο κ. Πλιάκος.
• Τέλος, τόσο ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων, όσο και αυτός του Σωματείου Καφέ Μπαρ και Εστιατορίων ευχαρίστησαν τους δύο Δήμους για τις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει μέχρι σήμερα με τον κ. Τάτση να τονίζει τη σημασία που έχει για τους επαγγελματίες της εστίασης η επιμόρφωση του προσωπικού, ώστε να αναβαθμίζουν συνεχώς τις προσφερόμενες υπηρεσίες τους.

Το πρόγραμμα
Η διημερίδα θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί της Δευτέρας με χαιρετισμούς και θα ακολουθήσουν οι παρακάτω ομιλίες:
- 10:30-11:45: Ανάλυση της έννοιας Ποιότητα Παρεχομένων Υπηρεσιών Εστίασης -Θεωρητική Προσέγγιση – Στέλλιος Μοσχονάς
- 11:45-13:00: Σίτιση και εστιατορική τέχνη – Τα πλεονεκτήματα της επισιτιστικής συνείδησης – Κωνσταντίνος Στεφανακίδης
- 13:00-13:15: Συζήτηση- Ερωτήσεις
- 14:00-14:30: Εισαγωγή στη γευστική δοκιμή κρασιών – Εκπρόσωπος του Κτήματος Γκλίναβος
- 14:30-14:45: Παρουσίαση Κτήμα Γκλίναβος και γευστική δοκιμή 2 κρασιών
- 14:45-15:00: Παρουσίαση Ζοίνος και γευστική δοκιμή 2 κρασιών
- 15:00-15:15: Παρουσίαση Κατώγι Αβέρωφ και γευστική δοκιμή 2 κρασιών
- 15:15-15.30: Παρουσίαση Κτήμα Κήτας και γευστική δοκιμή 2 κρασιών
- 15:30-15.45: Παρουσίαση Κτήμα Πράσσος και γευστική δοκιμή 2 κρασιών
- 15.45-17.00: Ελεύθερη γευστική δοκιμή κρασιών των οινοποιείων
Την Τρίτη
- 10:00-11:15: Παρουσίαση Μοντέλου Ανίχνευσης - Διακρίβωσης 51 σημείων μετρήσιμης παρεχόμενης ποιότητας στην εστίαση – Στέλλιος Μοσχονάς
- 11:15-12:30: Πρακτική Προσέγγιση Εστιατορικής Τέχνης – Κωνσταντίνος Στεφανακίδης
- 12:30-13:00: Τεχνικές Πωλήσεων και Μάρκετινγκ – Σπύρος Παππάς & Βαγενάς
- 13:00-13:15: Συζήτηση- Ερωτήσεις
- 14:00-14:30: Εισαγωγή στην αμπελουργία – Εκπρόσωπος του Κτήματος Πράσσος
- 14:30-15:00: Εισαγωγή στην οινοποίηση – Εκπρόσωπος του Κτήματος Κήτας
- 15:00-15:30: Εισαγωγή στα αποστάγματα– Εκπρόσωπος της Ζοίνος
- 15:30-16:00: Σέρβις κρασιών– Μαρία Δήμου , Κατώγι Αβέρωφ
- 16:15-17.00: Απονομή Βεβαιώσεων Παρακολούθησης