Ν’ αλλάξει θέση το Κέντρο Ανακύκλωσης του Γηροκομείου

on .

GHROKOMEIO KENTRO ANAKYKLOSHS

• Μπορεί το Κέντρο Ανακύκλωσης της Μητρόπολης Ιωαννίνων και της «Αποστολής» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών να ενισχύει οικονομικά το Γηροκομείο σε μία δύσκολη εποχή για το ίδρυμα, όμως η τοποθέτησή του επί της οδού Μαυρογιάννη, προκαλεί και προβλήματα!

Όπως καταγγέλλουν περίοικοι στον «Π.Λ.», από τη μία είναι ο θόρυβος από το σπάσιμο των μπουκαλιών που ενοχλεί, από την άλλη τα εμπόδια που δημιουργούν οι σακούλες με τα ανακυκλώσιμα υλικά στο πεζοδρόμιο μπροστά από αυτό, δυσκολεύοντας την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών, ιδίως δε των μικρών παιδιών. Οι περίοικοι έχουν απευθυνθεί τόσον στον Δήμο Ιωαννιτών όσο και στη Μητρόπολη, προτείνοντας τη μεταφορά του Κέντρου Ανακύκλωσης σε άλλο σημείο, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει τίποτα!
Πολλές διαμαρτυρίες…
Σε σοβαρό πρόβλημα για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Γηροκομείου έχει μετατραπεί η εγκατάσταση του Κέντρου Ανακύκλωσης στην οδό Μαυρογιάννη. Το μηχάνημα λόγω του μεγάλου θορύβου που προκαλεί, έχει αναστατώσει τους κατοίκους στο Γηροκομείο, ενώ η περιοχή έχει υποβαθμιστεί και συχνά μοιάζει με χαβούζα από σκουπίδια που πετιούνται στο δρόμο, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι. Το θέμα έθιξαν πολλοί συμπολίτες μας και σε τηλεοπτική εκπομπή στη ΒΗΜΑ Τηλεόραση, εκφράζοντας την αγανάκτησή τους για τη Δημοτική Αρχή και τη Μητρόπολη, που επέλεξαν την τοποθέτηση του Κέντρου στο συγκεκριμένο σημείο.
Ιδιαίτερα τα σπασμένα γυαλιά αποτελούν επικίνδυνες παγίδες για όλους και κυρίως για τα μικρά παιδιά που κινούνται προς τα παρακείμενα σχολεία, το πάρκο και την παιδική χαρά.
Εμπόδια στα πεζοδρόμια
Πολλοί κάτοικοι επίσης με κινητικά προβλήματα έχουν εκφράσει την δυσφορία τους που δεν εφαρμόζονται οι νόμοι γι’ αυτούς οι οποίοι κλείνουν τα πεζοδρόμια, αφήνοντας μεγάλες σακούλες γεμάτες μπουκάλια που δυσκολεύουν την κυκλοφορία των πεζών.
Γονείς με μικρά παιδιά και καροτσάκια επίσης, διαμαρτύρονται για τη βρωμιά και για το ότι δεν μπορούν να κινηθούν ασφαλώς. Οι κλήσεις και οι παρεμβάσεις της Αστυνομίας είναι συνεχείς.
Εξάλλου, όπως καταγγέλλουν περίοικοι, σε ώρες κοινής ησυχίας δημιουργούνται προβλήματα, όπως την περασμένη Τρίτη που εκδίωξαν τους χρήστες του Κέντρου Ανακύκλωσης, οι οποίοι χωρίς να λογαριάζουν κανέναν, έκλεισαν για άλλη μια φορά το πεζοδρόμιο, γέμισαν το χώρο σπασμένα μπουκάλια και αδιαφόρησαν για τη δημιουργία θορύβων μεσημεριάτικα!
Τι λένε κάτοικοι…
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ένας απ’ διαμαρτυρόμενους περιοίκους, «δυστυχώς η κατάσταση έχει ξεφύγει. Τοποθέτησαν ένα μηχάνημα που παράγει τεράστιο θόρυβο σπάζοντας συνεχώς γυαλιά και μαζί με αυτά και τα νεύρα μας και δημιουργεί πρόβλημα. Τα άλλα μηχανήματα στα Γιάννενα είναι μακριά από τα σπίτια και όχι μέσα στην πόλη. Υπάρχει χώρος στο Γηροκομείο για τη μεταφορά του. Από το σημείο περνούν χιλιάδες δημότες των Ιωαννίνων καθημερινά. Το πεζοδρόμιο έχει κλείσει από τις σακούλες που κουβαλάνε και τα παιδιά μας κινδυνεύουνε από τα γυαλιά των σπασμένων μπουκαλιών. Φτάσαμε στο σημείο να αλλάζουμε πεζοδρόμιο! Ο χώρος θυμίζει χαβούζα και διάφοροι ουρούν στους κάδους μπροστά στα παιδιά μας! Βρωμάει από μακριά».
Άλλος κάτοικος της περιοχής σημειώνει με έμφαση: «Το πρόβλημα έχει ξεπεράσει τα όρια της υπομονής μας. Τα μηχανήματα αυτά δεν μπαίνουν μέσα στα σπίτια μεγάλων πόλεων όπως τα Γιάννενα. Ο Δήμαρχος δηλώνει απών αδιαφορώντας για τους πολίτες και σφυρίζει αδιάφορα για το χάλι και την εστία μόλυνσης μέσα στο κέντρο στην πόλη μας. Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων επίσης, παρότι τον έχουμε ενημερώσει για τα προβλήματα που δημιούργησε στην περιοχή μας, ζητώντας να μεταφέρει το μηχάνημα σε άλλο χώρο μέσα στο οικοδομικό τετράγωνο του Γηροκομείου, δεν έχει κάνει τίποτε μέχρι τώρα. Οι διαξιφισμοί που λαμβάνουν χώρα συνεχώς, με κλήσεις της Αστυνομίας, σίγουρα θα συνεχιστούν και ελπίζουμε να μην έχουμε καμία άσχημη κατάληξη. Είμαστε έτοιμοι για μηνύσεις προς κάθε πλευρά».
***
Από όλα τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι το πρόβλημα είναι σοβαρό. Δημοτική αρχή και Μητρόπολη Ιωαννίνων πρέπει λοιπόν άμεσα να παρέμβουν και να μεταφέρουν το Κέντρο Ανακύκλωσης σε χώρο όπου δε θα ενοχλεί, όπως έχει γίνει με τα υπόλοιπα Κέντρα.