Το Πάσχα ολοκληρώνεται το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων

on .

MHTSHS MHTSIMARHS

• Πάσχα με καινούργιο Αεροδρόμιο θα κάνουν οι Ηπειρώτες, αφού την Άνοιξη αναμένεται να ολοκληρωθούν τα έργα που σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη, δέκα και πλέον χρόνια από την έναρξή τους.

Αυτό έγινε γνωστό χθες από τον Αερολιμενάρχη Βασ. Μητσιμάρη, σε συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Ι. Μήτση, ενημερώνοντάς τον αναλυτικά για όλα τα ζητήματα που αφορούν τον Αερολιμένα της πόλης.
Σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Μητσιμάρη, η πλήρης λειτουργία του συστήματος SBAS (Satellite Based Augmentation System) από τον περασμένο Σεπτέμβριο, στο Αεροδρόμιο, έχει βελτιώσει κατά πολύ τη δυνατότητα προσγείωσης των αεροσκαφών σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες, σε σχέση με το παρελθόν (με το SBAS το αεροσκάφος μπορεί να «βλέπει» αεροδιάδρομο από ύψος 2.200 ποδιών, έναντι 3.500 ποδιών πριν). Ωστόσο, όπως παραδέχτηκε ο Αερολιμενάρχης, το πρόβλημα στις προσγειώσεις παραμένει τις ημέρες που υπάρχει πυκνή νέφωση κι αυτές, δυστυχώς, κατά την διάρκεια του χειμώνα συνήθως είναι πολλές.
Πιο κατάλληλο το GBAS
Σε ό,τι δε αφορά την αναγκαιότητα εγκατάστασης του λεγόμενου GBAS (Ground-Based Augmentation System), ο κ. Μητσιμάρης εμφανίστηκε επιφυλακτικός στο κατά πόσο θα μπορούσε να βελτιώσει ακόμα περισσότερο την κατάσταση στο Αεροδρόμιο Ιωαννίνων.
Πεποίθηση του Προέδρου του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, είναι πως εφόσον η Περιφέρεια Ηπείρου έχει εκφράσει τη βούληση να διαθέσει το κονδύλιο που απαιτείται για την εγκατάσταση του GBAS, θα ήταν απαραίτητο να εξαντληθούν όλα τα μέσα, ώστε το Αεροδρόμιο να γίνει ακόμη πιο αξιόπιστο και να μην θίγεται η εικόνα της πόλης, με συχνές ακυρώσεις πτήσεων. Φαινόμενο που ανατρέπει τον προγραμματισμό των επιχειρηματιών και των επισκεπτών της πόλης.
Κατά την χθεσινή συνάντηση ο κ. Μητσιμάρης έκανε γνωστό πως μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2019, θα έχει ολοκληρωθεί το υπό ανέγερση κεντρικό κτίριο του Αεροδρομίου, ενώ κατά την δέσμευση της κατασκευάστριας εταιρείας, το φυσικό αντικείμενο του όλου έργου θα ολοκληρωθεί περί το Πάσχα του 2019.
Καλύτερες προοπτικές…
Μετά τη δραστηριοποίηση της APOLLO και την έναρξη του δεύτερου εσωτερικού δρομολογίου από Αθήνα, από την 1η Νοεμβρίου και μετά, οι προοπτικές του Αεροδρομίου αλλάζουν και η όλη προσπάθεια των τοπικών φορέων πρέπει να επικεντρωθεί στην προβολή του προορισμού «Ιωάννινα», τόνισε ο κ. Μητσιμάρης, ζητώντας προς αυτό, τη συνδρομή και του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων.
Ο Ι. Μήτσης από την πλευρά του δήλωσε αρωγός σε κάθε σχέδιο που βοηθά ή που πρόκειται να επεκτείνει τη δραστηριότητα του Αερολιμένα, πέρα από το μεταφορικό έργο, όπως είναι ο τομέας της διακίνησης εμπορευμάτων που απασχολεί την τοπική υπηρεσία της ΥΠΑ.