Η προώθηση οίνου και αποσταγμάτων στο επίκεντρο διημερίδας στα Γιάννενα

on .

KRASIA PLIAKOS

• Στην προώθηση των ντόπιων προϊόντων οίνου και των αποσταγμάτων στις επιχειρήσεις εστίασης στοχεύουν οι διοργανωτές της διημερίδας, με τίτλο «Οίνοι και Αποστάγματα» που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα στα Γιάννενα.
Την έναρξη των εργασιών του διημέρου χαιρέτισε ο Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Νίκος Γκόλας, καθώς και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων Κώστας Βλάχος και του Σωματείου Καφεστιατορίων – Μπαρ Χρ. Τάτσης.

Η Αντιδήμαρχος Β. Μέγα
Τις εργασίες άνοιξε με χαιρετισμό της, η Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Βάσω Μέγα, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η διημερίδα αποτελεί το αποτέλεσμα της συντονισμένης προσπάθειας που ξεκινήσαμε αρχικά οι δύο Δήμοι διαπιστώνοντας πως τα τοπικά μας προϊόντα δεν έχουν τη θέση που τους αρμόζει στα καταστήματα εστίασης της πόλης μας και από το θεσμικό μας ρόλο αναλάβαμε πρωτοβουλίες έχοντας συμπαραστάτες τους επιχειρηματίες των εμπλεκόμενων κλάδων (εστίασης, ξενοδόχους, οινοποιούς) τους οποίους και ευχαριστούμε».

Ο Δήμαρχος Ζίτσας
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος ο οποίος αναφερόμενος στους στόχους του διημέρου τόνισε «ευελπιστούμε πως θα μυήσει στα μυστικά του κρασιού και των αποσταγμάτων του τους επαγγελματίες της εστίασης, οι οποίοι με τη σειρά τους θα αποτελέσουν τους καλύτερους πρεσβευτές στην προώθησή τους προς τους πελάτες τους, ντόπιους και επισκέπτες».
Ο Μιχ. Πλιάκος αναφέρθηκε και στην δέσμη προτάσεων που έχει καταθέσει η Δημοτική Αρχή προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη στήριξη της αμπελουργίας οι οποίες αφορούν:
• Στην πιστοποίηση του DNA και των κλώνων της Ντεμπίνας.
• Στην απλοποίηση της διαδικασίας των στοιχείων για τα ανενεργά δικαιώματα, ώστε να γνωρίζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες το συγκεκριμένο αριθμό και να προτρέπουν τους ενδιαφερόμενους αμπελοκαλλιεργητές παλιούς και νέους να πάρουν δικαιώματα.
• Στην ανάπτυξη του οινικού τουρισμού, που ενισχύει την κατανάλωση των προϊόντων αμπέλου, την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων του κλάδου, καθώς και την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού που θα ενισχύσουν την τοπική οικονομία.

Και χρηματοδοτικά εργαλεία
Ως προς την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων ο Μιχ. Πλιάκος αναφέρθηκε στην υλοποίηση του έργου «WINCOME» που στόχο έχει την ανάπτυξη της αμπελουργίας, της οινοποιίας και την προώθηση των οινικών προϊόντων με την εγκατάσταση και λειτουργία εκθετηρίου στην Τ.Κ. Ζίτσας.